България НЕК: Не влияем на цената на тока, АИКБ: Неадекватно

...
България НЕК: Не влияем на цената на тока, АИКБ: Неадекватно
Коментари Харесай

НЕК: Не влияем на цената на тока, АИКБ: Неадекватно

България НЕК: Не влияем на цената на тока, АИКБ: Неадекватно Изпълнителният шеф на НЕК Петър Илиев и Румен Радев от АИКБ в спор за цената на промишления ток  Жанета Нейкова 16 май 2019, 09:48
ямаме задължения към промишления ток. Националната електрическа компания (НЕК) не въздейства върху цената на електрическата енергия. Това съобщи в ефира на "Здравей, България " по NOVA изпълнителният шеф на сдружението Петър Илиев.

Тези негови изказвания изрично отхвърли Румен Радев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

"Визираме държание на НЕК, което намираме за несъответстващо, и то освен във въпросните два дни (тези с най-висока цена на промишления ток, бел.ред.). Настояваме за мощни ограничения и промени в енергийната система като цяло”, сподели още Радев, пояснявайки че това е желанието на всички работодатели у нас.

Според него се основава "изкуствен, и то търговски, а не в действителност недостиг на електрическа енергия ".

Петър Илиев опроверга изказвания, които преди дни направи в ефира на "Здравей, България " предприемачът и член на Управителния съвет на БТПП Красимир Дачев.

Красимир Дачев: В света няма такова животно като нашия монополист, който е губещ

"Той сподели няколко лъжи за НЕК. Каза, че ролята на НЕК е да създава толкоз ток, колкото би трябвало на страната. Но по този начин беше допреди 25 години. Дачев съобщи още, че НЕК споделя кое би трябвало да включим и дали да го включим, само че в отговор аз ще кажа, че НЕК съблюдава законите на страната и наредбите на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР)”, съобщи Илиев.

Той бе безапелационен, че НЕК няма обвързване да продава ток на свободния пазар.

Единственият ангажимент на компанията в тази тенденция бил обвързван с дело на Европейската комисия против България за операции на свободния пазар. Освен това, НЕК имал цялостното право да продава непотребното количество електрическа енергия на същия този пазар. "България си избра този модел – от 2014 година токът се продава по графици и целият свободен се продава единствено на борсата ", сподели още Илиев.

И той се съгласи с изказванието, че проблем с промишления ток има. Но дефинира като "смешно " и "плашещо хората " предизвестието, че съществени артикули и услуги ще нарастнат, поради покачването цената на електрическата енергия.

Радев разяснява и обстановката с дните, в които цената на промишления ток у нас означи рекордни за Европа стойности.

"Тези дни имаме даже и импорт – реализация на вътрешен пазар, поради високите цени. На пазара предлагането е лимитирано, пазарът е доста тъничък. Представете си, че по някаква причина едни 30 мегавата са изтеглени от този пазар посредством някаква двустранна сделка – тези 30 мегавата могат да го преобърнат като цена ", съобщи Радев.

Петър Илиев уточни, че НЕК съблюдава законите и наредбите на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) и че НЕК няма обвързване да продава ток на свободния пазар. Единственият ангажимент на компанията в тази тенденция бил обвързван с дело на Европейската комисия против България за операции на свободния пазар. Освен това, НЕК имал цялостното право да продава непотребното количество електрическа енергия на същия този пазар.

"България си избра този модел – от 2014 година токът се продава по графици и целият свободен се продава единствено на борсата ", сподели още Илиев.

И той се съгласи с изказванието, че проблем с промишления ток има. Но дефинира като "смешно " предизвестието, че съществени артикули и услуги ще нарастнат, поради покачването цената на електрическата енергия.

"Оказа се, че имаме прекомерно огромни разлики, и то кардинални. Естествено, че има опция стоките да нарастнат. Всеки търси по-късно опция да осъществя по-скъпата си продукция поради по-високата себестойност, която при него се интегрира. Той какво може да направи, с изключение на да се опита да трансферира по-високите си разноски и върху цената на краен артикул ", разяснява Радев.

Още от полемиката вижте във видеото нагоре.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Жанета Нейкова Източник: работодатели НЕК АИКБ
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР