България не води преговори с Италия за приемане на отпадъци,

...
България не води преговори с Италия за приемане на отпадъци,
Коментари Харесай

Екоминистерството: България внася боклук, но до половината от този, който гори

България не води договаряния с Италия за приемане на боклуци, съобщи през днешния ден Министерството на околната среда и водите (МОСВ). В свое известие през днешния ден ведомството дава пояснения във връзка оповестената в италиански (виж да вземем за пример тук) и български медии информация за експорт на боклука на Рим към България. Екоминистерството отхвърля то или държавното управление да са водили такива диалози.

Екоминистерството също коментира, че вносът на боклуци в Европейския съюз би трябвало наложително да се съгласува авансово, като все още няма постъпили заявки за импорт на боклуци с генезис град Рим. Вносът на боклуци се реализира по разпоредбите на европейския Регламент (ЕО) №1013/2006 по отношение на транспорти на боклуци, добавя известието.

При все това Министерство на околната среда и водите прецизира, че импорт на боклуци е вероятен при ограничавания в количеството, предопределено за изгаряне. Внесените в България задгранични боклуци не би трябвало да надвишават половината от годишния потенциал на инсталацията, която има позволение за изгарянето им. Това ограничаване се залага от националния Закон за ръководство на отпадъците.

Ограниченията на количеството, съгласно Министерство на околната среда и водите, цели да " се насърчи енергийното оползотворяване на RDF, формиран в България " - т.е., да се гори авансово обработен до безвредна за горене субстанция български отпадък.

Освен ограничаване на количеството, има и ограничаването на методите на изгаряне, прецизира екоинистерството. Отпадъците могат да бъдат внасяни само за оползотворяване, а не за неутрализиране и депониране. Според Закона за ръководство на отпадъците, " оползотворяването " значи " повторната приложимост, предотвратяването, преработването и различен тип оползотворяване ", а другите типове включват " оползотворяване за приемане на сила " (чл. 6, алинея 1, т. 4).

Именно юридическите лица, които имат разрешителни за такова " оползотворяване " са и единствените, които имат право да реализират импорт на боклуци в Република България, прецизира Министерство на околната среда и водите.

През последните месеци очевидци изрекоха подозрения, че редица от топлоцентралите, които имат частични разрешителни за горене на модифициран отпадък (RDF) действително горят неообработени бали боклуци (виж тук) или биомаса с неустановен генезис и наличие (тук и тук), в нарушаване на законите и разрешителните, които имат.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (214)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР