България не успя да капитализира предимствата си при разпределението на

...
България не успя да капитализира предимствата си при разпределението на
Коментари Харесай

Весела Чернева: С отказа си за Кристалина Георгиева, Борисов загуби всички опции за българин на висш пост в ЕС

България не съумя да капитализира преимуществата си при разпределението на висшите постове в Европейски Съюз и загуби всички вероятни варианти на масата, разяснява шефът на българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева пред Mediapool. Според нея държавното управление не е направило задоволително за налагането на кандидатурата на Кристалина Георгиева и е изпуснало възможностите си за висок пост.

" На кандидатурата на Кристалина Георгиева се гледаше като наложена извън, а не като българска кандидатура. В последна сметка резултатът е, че тя доста бързо беше отстранена. Подобна кандидатура не може да върви без поддръжката на страната си ", сподели Чернева.

Тя уточни, че България можеше да получи и доста по-добро портфолио за еврокомисаря си от " цифровизацията ", което изиска Борисов още в задатък.

" Въпросът е какви са задачите и упоритостите на българското държавно управление. Ако то желае да се " сниши " и да стигне до някакво парче от бюджета на Европейски Съюз и това е максимумът на неговите упоритости, евентуално е постигнало задачите си. Позицията на България обаче не наподобява по-сериозно, а в противен случай. Много сътрудници се чудят по какъв начин е допустимо България да не пожелае да взе участие интензивно във образуването на новия Европейски Съюз и сигурно гласът на страните от нашия район ще бъде по-слаб ", счита Весела Чернева.

Какво допуска изборът на Урсула фон дер Лайен за ръководител на Европейската комисия (ЕК)?
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР