България не трябва да се намесва с оръжие в конфликта.

...
България не трябва да се намесва с оръжие в конфликта.
Коментари Харесай

Радев контра на Денков и Тагарев за Украйна, грешка бил да влезем в коалицията за снарядите

" България не би трябвало да се намесва с оръжие в спора. Виждате, че той ескалира, че носи големи опасности и слага на тестване нашите обществени системи. Ако Министерски съвет вземе решението, ще бъде неточност. Не поддържам ", разгласи президентът пред публицисти.

 

Неговите изказвания идват като контра за желанията на военното министерство и на държавното управление България най-сетне да се включи в обединението за снарядите за Украйна. Страната е една от доста дребното, които през март не се включи в проекта на Европейски Съюз, финансиран от Европейския механизъм за мир и който планува да се съобщи 1 милион 155-милиметрови снаряди на Украйна, с цел да се пази тя от експанзията на

Новият министър на защитата проф. Тодор Тагарев упрекна служебното държавно управление, че не е изпълнявало решението на Нардното заседание от 9 декември за оказване на военно-техническа помощ на Украйна, а е изпълнявало инструкции на президента Румен

 

Преди дни военният министър Тодор Тагарев разгласи, че България ще се причисли към общоевропейската стратегия за доставка на муниции за Украйна. Той добави, че България ще усили поддръжката си за Украйна с мунициите, от които има потребност за битката си с Русия.

 

България е в действителност измежду единствено двете страни членки на Европейски Съюз, които не са се присъединили към общата поръчка за 155 мм снаряди за Украйна по линия на Европейската организация за защита, като другата е Ирландия, която е военно неутрална. Дания, която си бе запазила правото за дерогация по военни въпроси, се причисли в края на май.

 

" Ние доста изрично имаме намерение да се присъединим към тази коалиция ", сподели Тагарев и добави, че евентуално ще можем да осигурим част от нужните боеприпаси за Украйна. Министърът прибавя, че няма политическо решение, само че сигурно ще постави старания и има вяра, че ще се откри метод.

 

Още няколко дни по-късно зам.-министърът на защитата Атанас Запрянов разгласи пред Българска национална телевизия, че се приготвя решение на Министерския съвет, с което България ще съобщи, че желае да взе участие в самодейността на Европейски Съюз за даване на 1 милион муниции за Украйна.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР