България не трябва да пропуска историческата възможност да охранява въздушното

...
България не трябва да пропуска историческата възможност да охранява въздушното
Коментари Харесай

Радев: Охраната на въздушното пространство на Северна Македония е национален дълг на България

България не би трябвало да пропуща историческата опция да охранява въздушното пространство на Северна Македония. Това съобщи президентът Радев преди отпътуването си за срещата на върха на НАТО в Лондон.

Той добави, че това е народен дълг и отговорност на страната ни.

Според него срещата дава опция България да се утвърждава като фактор на непоклатимост в Югоизточна Европа и да отстоява своя народен интерес.
В Лондон стартира годишната среща на НАТО Британската столица е под засилени ограничения за сигурност
Президентът ще употребява форума в Лондон, с цел да сложи въпроса за защитата на въздушното пространство на Северна Македония.

Гърция към този момент е сключила сходно съглашение. Предстои среща на министрите на защитата на трите страни, която да посочи по какъв начин България и Гърция да се ротират в задачата Air Policing.
Координационен център на НАТО във Варна ще обобщава информация за Черно море Центърът няма да има командни функционалности и няма да трансформира България в цел
" Ние отлагаме диалозите с република Македония на тази тематика за светлото бъдеще, в това време Гърция подписа съглашение. С днешните ни благоприятни условия можем да изпълняваме пълноценно тази задача без никакви спомагателни разноски от базата за непрекъснато базиране „ Граф Игнатиево”. Това е освен в наш интерес и израз на политическа отговорност ", съобщи Румен Радев, президент на България.

По тематиката за Координационния център във Варна: ”Това не е база и решението за него не се вземат в Лондон и Вашингтон, а в Брюксел”, разгласи президентът.

България от дълго време е декларирала своята подготвеност, сподели още той.
Еманюел Макрон: НАТО претърпява мозъчна гибел Европа би трябвало да възвърне военния си суверенитет, споделя в изявление френският президент
Държавният глава означи в отговор на въпрос дали „ НАТО е в мозъчна гибел “, по думите на президента Макрон, че Европейски Съюз има упоритостта да бъде фактор на международната сцена и търси своето място, дружно със Съединени американски щати, Русия и Китай.

„ За да се осъществя тази упоритост обаче, Европейски Съюз следва да има личен защитителен капацитет, бързи механизми за осъществяване на тяхното решение, да подхожда освен от позицията на общ пазар, само че и на общ политически блок “, изясни Радев.

Президентът чака откровена полемика в алианса, тъй като средата за сигурност става все по-трудно предсказуема и залозите в световен мащаб по-големи. Преди всичко от срещата за 70 години от основаването на НАТО се чака да излъчи обръщение за единение, изключително измежду интервенцията в Сирия, която опълчи съдружниците.

" За тези 7 десетилетия НАТО постоянно е имал опция да се изправи и да откри вярната посока. Алиансът е изправен пред редица провокации от външен и вътрешен темперамент и би трябвало да откри по-бързо и дейно механизми за взимане на решение”, сподели още президентът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР