България не смята да затваря 1600-те мегавата мощности от Маришкия

...
България не смята да затваря 1600-те мегавата мощности от Маришкия
Коментари Харесай

Василев: Няма да затваряме ТЕЦ-ове, но ще работят през по-малък период от годината

България не счита да затваря 1600-те мегавата мощности от Маришкия басейн и това не е планувано в Плана за възобновяване и резистентност, който сега се разисква с Европейската комисия. Това съобщи през днешния ден в Народното събрание вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в отговор на депутатски въпроси.

Припомняме, че концепцията бе на служебното държавно управление и тя трябваше да извършва задачите на " Зелената договорка ". С войната в Украйна обаче, нещата радикално се трансформираха. Отпада изрично и концепцията за създаване на парагазова централа.

" Планът, който ние заварихме, идвайки като постоянен кабинет, предвиждаше закриването на 1 600 мегавата въглищни централи в Маришкия басейн и създаване на парогазова централа на тяхно място. Ако ние бяхме приели този проект, сега България щеше да е с ангажимент да построява газова централа при неналичието на газ и при цените на газа, които съществуват сега и в това време да е поела ангажимент да затвори 1 600 мегавата от въглищните централи, които са с народен запас. Не го приехме този проект ", съобщи през днешния ден Василев.

По думите му, държавното управление е обяснило на Европейска комисия, че такива дейности не дават отговор на ползите на българската енергийна система и е предложило различен проект, който хем да извършва " Зелената договорка ", хем да " не нанася такава смъртна заплаха на българската енергийна система ".

" Всички те (ТЕЦ-овете) остават да работят. През 2019 година ние сме поели цели за понижаване на въглеродните излъчвания, те би трябвало да бъдат изпълнявани. Няма по какъв начин да бъдат преразгледани. Това значи, че макар че всички централи не престават да работят, те ще работят в по-малък интервал от годината. Трябва да има 40% понижаване на въглеродните излъчвания. Това не заплашва нашата енергийна система "

Според него сигурността на енергийната система е обезпечена. Той уточни, че в проекта са заложени потенциал от батерийни мощности.

„ Тези мощности ще бъдат построени на конкурентен принцип в България, като ръководството на търговете, с цел да няма никакво подозрение, всичко това ще бъде ръководено от Европейската банка за възобновяване и развиване. Ако мислите, че те са корумпирани, може да имаме разлики във вижданията. Същото се отнася и до геотермалните изследвания. Истината е, че имаме карти от края на 80-те години, в които се вижда огромно съществуване на геотермален ресурс”, акцентира Василев.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР