България не подкрепя икономически санкции спрямо Турция заради военните действия

...
България не подкрепя икономически санкции спрямо Турция заради военните действия
Коментари Харесай

София е против икономически санкции срещу Анкара

България не поддържа стопански наказания по отношение на Турция поради военните дейности в Сирия, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред Българска национална телевизия. Съединени американски щати приканиха страните от НАТО да наложат стопански и дипломатически наказания против Анкара поради военната атака в Северна Сирия.

Съединени американски щати оповестиха наказания против две турски министерства и трима висши държавни чиновници поради интервенцията. Вашингтон се готви и за увеличение на част от митата върху турския експорт, спрени са и търговски покупко-продажби за 100 милиарда $. Това слага нестабилната турска валута под сериозен напън от ново обезценяване. Турският президент Реджеп Ердоган разгласи през вчерашния ден, че няма да се поддаде на натиска от Съединени американски щати и няма да приключи интервенцията. Той уточни, че Турция създава сама 70% от нужното за интервенцията си въоръжение, само че добави, че може да се купи „ всичко отвред “, като другите възможности за американските изтребители Ф-35 са подготвени и " идват предложения ". " Операцията ще завърши при основаването на безвредна зона „ разпростряла се от Манбидж до границата с Ирак “, съобщи изрично Ердоган. Той изключва всевъзможни договаряния с кюрдските бойци в Сирия, като съобщи, че единственият им вид е да хвърлят оръжието и да се отдръпват. Президентът на Турция отхвърли апелите от непознати сили, в това число Съединени американски щати, които желаеха преустановяване на огъня.

Вчера в Турция дойде делегацията на Вашингтон, включваща вицепрезидента Майк Пенс, държавния секретар Майк Помпео, съветника по националната сигурност Робърт О`Брайън и специфичния делегат за Сирия Джим Джефри, с цел да разиска преустановяване на огъня сред кюрдските сили и турските войски в Сирия. Турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че няма желание да се среща с държавния секретар Майк Помпео и вицепрезидента на Съединени американски щати Майк Пенс по време на тяхната аудиенция в Анкара и не желае да обсъжда с тях интервенцията в Северна Сирия.  " Стоя крепко на позицията си и няма да се срещна с тях ", съобщи турският президент пред английски медии, като имаше поради Пенс и Помпео. Ердоган настоя, че те ще би трябвало да се срещнат с турските министри, и добави, че ще беседва с Вашингтон едвам откакто в Анкара дойде президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Ердоган добавя, че неговият вицепрезидент Фуат Октай ще се срещне с Пенс. Турското президентство по-късно обяви, че Ердоган въпреки всичко ще се срещне през днешния ден с вицепрезидента на Съединени американски щати.

Малко преди оповестената аудиенция Майк Пенс разгласява в обществените мрежи фотоси, на които е дружно с американския свещеник Андрю Брънсън, който прекара две години в турски затвор. Случаят докара до рецесия в връзките сред Съединени американски щати и Турция. Едва откакто Вашингтон заплаши Анкара със наказания, през есента на 2018 година Брънсън беше освободен.

Турският президент изясни в сряда, че " би желал утрешните договаряния да бъдат положителни за нас ", и добави, че Турция е в стеснен контакт и с Русия. Заради провеждащата се в Северна Сирия военна интервенция съветският президент Владимир Путин е поканил Реджеп Ердоган да посети Москва. Според съветски източници те би трябвало да се срещнат в идващите дни, за което двамата политици се били договорили в телефонен диалог.

Отряди на сирийската войска се закрепиха в град Рака за първи път от 2014 година, заяви боен източник, представен от съветските медии. Източникът е добавил, че държавните войски са основали свои наблюдателни пунктове. Правителствени елементи също по този начин са навлезли в град Кобане.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР