България не нарушава европейското законодателство със спирането на финансовите инструменти

...
България не нарушава европейското законодателство със спирането на финансовите инструменти
Коментари Харесай

Емил Радев: България е изпълнила европрепоръките относно директивата за подпомагане на малките ВЕИ

 България не нарушава европейското законодателство със прекъсването на финансовите принадлежности за подкрепяне за дребните производители на електрическа енергия от възобновими енергийни източници (ВЕИ). Тази позиция застъпи българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев по време на разискване в Комисията по петиции в Екологичен потенциал. Повод за изявлението му беше петиция за хипотетично нарушаване на европейското право от страна на България във връзка със схемите за подкрепяне на дребните ВЕИ.

Емил Радев се базира на мнение на Европейската комисия, съгласно която европрепоръките са спазени и не се постанова предприемането на каквито и да е ограничения по този въпрос по отношение на България. " Няма нарушаване на Директива 2009/28/ЕО. Това излиза наяве и от отговора на Европейската комисия до Европейския парламент, получен на 29 март 2019 година “, разяснява българският евродепутат.

Петицията е импортирана след прекратяването на програмата за подкрепяне на 324 дребни ВЕИ у нас. Мерките, подхванати от страната, целят намаление на цената на електрическата енергия. Според създателя на петицията обаче сходна смяна в ценообразуването съставлява очевидно нарушаване на европейското законодателство.

Съгласно настоящата европейска инструкция, " главното изискване за създаването на ограничения като схеми за подкрепяне е държавите-членки да подсигуряват, че делът на възобновимата сила е еднакъв или надвишава индикативната цел ". " Делът на възобновимите енергийни източници в България през 2017 година (18,7%) надвишава плануванаъа индикативна цел за 2015-2016 година (12,4%) и даже националната цел за 2020 година (16%) “, регистрира Емил Радев. Той напомни, че все още се реализира сходство сред прилаганите насърчителни схеми и насоките в енергийната политика на Европейски Съюз за консолидираното на пазара на сила от възобновими източници.

След полемиката, извършена в отрасловата комисия, беше решено петицията да се изпрати за мнение и до Комисията по индустрия, проучвания и енергетика.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР