България не може да приеме европейски санкции срещу Русия в

...
България не може да приеме европейски санкции срещу Русия в
Коментари Харесай

България ще наложи вето на санкции срещу руското ядрено гориво

България не може да одобри европейски наказания против Русия в региона на нуклеарната енергетика, тъй като това ще повлияе директно на българската енергетика. Това съобщи президентът Румен Радев преди изключителното съвещание на Европейския съвет, което се организира през днешния ден и на следващия ден в Брюксел.

Ние не можем да приемем глоба в нуклеарната енергетика. Ако се наложи, ще наложим несъгласие, да “, съобщи президентът преди съвещанието, което се организира през днешния ден и на следващия ден в Брюксел.

Страните от Европейския съюз и Европейската комисия от няколко месеца разискват новия десети пакет от наказания. Очакванията са точно той да включва и ембарго на импорт на нуклеарно гориво от Русия, което България употребява за двата си реактора в АЕЦ „ Козлодуй “. Според актуалните контракти с съветската „ Росатом “ тя би трябвало да продължи да доставя гориво за Блок 5 до лятото на 2024 година, а за Блок 6 – до края на 2025 година

Против наказания против Русия в региона на нуклеарната сила се разгласи и Унгария. В началото на тази година министър председателят Виктор Орбан съобщи, че страната му ще наложи несъгласие, в случай че Европейски Съюз реши да ги вкара.

Само преди седмица Европейският парламент одобри и резолюция, с която желае и директни наказания против енергийните колоси „ Лукойл “ и „ Газпром “.
Европарламентът прикани за наказания против „ Лукойл “ и „ Росатом “
Президентът Радев добави, че България ще продължи да поддържа украинските бежанци, само че

ще прикани Европейския съюз да употребява цялата си мощ и принадлежности, с цел да водим дебата към прекратяване на военните дейности “.

Изказването на президента идва и на фона на диалози за доставката на бойни машини и изтребители за Украйна от редица европейски страни. С тази цел президентът на Украйна Володимир Зеленски даже бе на посещаване в Лондон по-рано тази седмица.


 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинРумен Радев президент Румен Радев нуклеарно гориво нуклеарна енергетика наказания на Съединени американски щати против Русия ПоследниНай-четениЕнергетика 20 България ще наложи несъгласие на наказания против съветското нуклеарно гориво Енергетика 144 Христов видя поддръжка за всеобщо подложената на критика енергийна тактика Компании 976 „ Главболгарстрой “ към този момент поглежда към водорода Крипто 204 Robinhood на българина Влад Тенев желае каузи на Банкман-Фрийд Компании 556 За ден Alphabet изгуби $100 милиарда поради прибързания си отговор на ChatGPT Пазари 436 Руската рубла потъна до 10-месечно дъно Компании 336 CEZ ще съди „ Газпром “ за 45 млн. $ поради недоставен газ Енергетика 568 „ Грийнпийс “ дава на съд новата визия за развиване на енергетиката Накратко 912 Вечерни вести: Трима обвинени за схеми с газа; Риск от неприятни заеми; Кулинарни номади Бюджет и финанси 352 България е в топ 3 по скок на цената на пицата в Европейски Съюз Лукс 14462 Plectrum – новата „ летяща “ суперяхта за 86 млн. $ Енергетика 7608 Какво се случва с цените на дизела след ембаргото? Digital 7062 Саудитска Арабия тихомълком се трансформира във водещ софтуерен център Пазари 4118 Мощното земетресение срина турската лира до рекордно дъно Бюджет и финанси 4004 Кабинетът ще прави „ стена на срама “, с цел да накара търговците да смъкват цените Енергетика 3980 Накъде тече съветският нефт Енергетика 3227 BP забавя зеления си преход след рекордна облага от $28 милиарда Компании 3068 Смартфоните на месец февруари във Vivacom са два модела Huawei Транспорт 2822 НКЖИ започва търга за построяването на интермодален терминал в Русе ПолитикаОбновена 2339 Прокуратурата упрекна някогашния енергиен министър поради „ Булгаргаз “ Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР