България не може да поставя нови условия, защото преговорната рамка

...
България не може да поставя нови условия, защото преговорната рамка
Коментари Харесай

Външният министър на РСМ: България не може да поставя нови условия


България не може да слага нови условия, тъй като преговорната рамка е затворена. Той не може да бъде отворен нито по искане на нашата съпротива, нито по искане на българската съпротива, сподели през днешния ден ръководителят на дипломацията Буяр Османи на РСМ, отговаряйки на журналистически въпрос на конференция в първия ден от третото издание на форума за разговор Преспа, във връзка с частта от немската резолюция, в която има апел България да се въздържа от слагане на нови условия за евроинтеграцията на районен съд Македония.

Да затворим тематиката, че на следващия ден някое българско държавно управление може да каже, че имаме ново изискване. Няма ново условие. Рамката за договаряния е затворена. В преговорната рамка има три ориентира. В една от пътните карти има План за деяние за малцинствата, това е единственото условие, което е включено в индикаторите за отваряне и затваряне на глави. Този План за деяние не се отнася единствено за българската общественост, а за всички общности в страната. И несъмнено, тук ще би трябвало да бъдат изпълнени всички тези условия във връзка с равни права за всички жители, без значение от етническата им принадлежност - уточни Османи.

Той напомни, че Преспанското съглашение и Договорът за добросъседство с България са в преговорната рамка, в общата част, където се правят оценка добросъседските връзки, а не в частта на пътните карти. Османи се надява на усилване на разговора с България и връзките да бъдат градивни.

Надяваме се, че ще изградим връзки, в които положителната воля ще управлява процеса, в които ще създадем взаимно съгласие, почитание един към различен и двете страни няма да са с калкулатор в ръка и да правят оценка кой какво е направил от договорите. Надявам се на такива връзки с България - сподели Османи.

Ръководителят на дипломацията сподели още, че с новия български министър на външните работи Мария Габриел са се разбрали напълно скоро да имат среща в Скопие или София. Относно това дали на форума в Преспа тази година има високопоставени представители на България и Гърция, Османи уточни, че е поканил българския министър да участва, само че тя го е помолила да се отнесе с схващане, защото преди малко е встъпила в служба, тъй че са се разбрали да се срещнат допустимо най-скоро.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР