България не иска и няма да се откаже от своята

...
България не иска и няма да се откаже от своята
Коментари Харесай

Войната спаси ТЕЦ-овете в Маришкия басейн |

" България не желае и няма да се откаже от своята енергийна самостоятелност ", заяви вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев по време на чуването му в Народното събрание.

По думите му проектът на някогашния длъжностен вицепремиер Атанас Пеканов би сложил България в енергийна взаимозависимост от газ, на чиято цена страната не въздейства. Той посочи, че бихме били в енергийна взаимозависимост от съветски газ, приближаващ от страна, която е във война и която ни постави в листата с вражески страни. С това си изявление той препотвърди, че страната няма да затваря " Мариците ", както оферираше служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

Василев през днешния ден отговаряше на въпроси за Плана за възобновяване и резистентност и група народни представители.

" На България ѝ би трябвало работещ и добър проект, а не проект, който да е признат небрежно ", с тези думи той отговори на обвиняванията, че страната е последната в Европейски Съюз, която не е предала своя План за възобновяване, до момента в който другите страни членки към този момент получават първите траншове европейски средства.

Той изясни, че в случай че страната беше приела уговорките, заложени в Плана на Атанас Пеканов, то е трябвало да бъдат закрити 1600 мегавата от топлоелектрическите централи в Маришкия басейн. Василев удостовери, че държавното управление няма да затваря ТЕЦ-овете от Маришкия басейн, само че те ще понижат с 40% отделяните въглеродни излъчвания. Кабинетът се отхвърля и от концепцията за градеж на парогазова централа там. В първичния вид на Плана на Пеканов бе заложено те да бъдат затворени сред 2038 и 2040 година.

" Ако ние бяхме приели този проект, България щеше да е поела ангажимент да строи парогазова централа при липса на газ и при тези цени на синьото гориво в този момент. Не го приехме, този проект нямаше да работи. "

Той бе безапелационен, че парогазовата централа е изцяло нерентабилно решение, а и даже да се построи, то тя би трябвало да бъде затворена след седем години поради цената на квотите.

Василев обясни, че осъществяването на поетия ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания ще се осъществя в случай че " Мариците " работят за по-малък интервал от годината. По думите му енергийната система няма да бъде застрашена от този принцип.

Енергията с въглеродни излъчвания обаче в един миг ще стане прекомерно скъпа. Заради това е нужно да се съхранява сила, добави Василев. Той акцентира, че за тази потребност имам ПАВЕЦ, само че ще са нужни и други други възможности. Като такава той уточни батериите за предпазване на сила, какъвто план е заложен в Плана. Те ще са с 15 години живот и ще са благосъстоятелност на сдружение под шапката на Министерство на енергетиката

Другата опция са геотермалните източници. С последната редакция на Плана се увеличават инвестициите в геофизични изследвания, свързани с потреблението на геотермални води.

По думите му би трябвало да се създадат изследвания на по-голяма дълбочина, само че той е безапелационен, че и тези с по-ниска температура ще са задоволителни за отопление, в това число и на парници.

" Даже да приемем нискотемпературния запас, той е задоволителен за отопление. "

Василев разяснява, че Фондът за обективен преход може да бъде употребен за подкрепяне на работещите в Топлоелектрическа централа " Брикел " и Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", които държавното управление възнамерява да затвори. Средствата от Фонда могат да се употребяват и за подкрепяне на бизнеси, които имат интерес за вложения в двата региона.

Няма да има пари за интеграция на роми

Вицепремиерът съобщи, че ограниченията за превъзмогване на бедността и обществени проблеми, заложени в проекта, са за всички етнически групи. 

" Да се вършат стратегии преднамерено ориентирани към избрани етнически групи съгласно мен би било голяма неточност. Това от една страна стигматизира тези общности и споделя " Вие не може да се справите сами ", а въпреки това основава разделяне в българското общество. "

Какво следва с Плана?

Очаква се Европейската комисия да утвърди измененията в Плана до 15 март. Те са обсъдени и подкрепени от Европейска комисия. Продължават обаче диалозите за декарбонизацията в българския проект.

Асен Василев удостовери, че държавното управление може да стартира авансово осъществяване на плановете след 15 март с национално финансиране, а сумите по-късно да бъдат възобновени с парите по проекта. Атанас Пеканов също неведнъж е подкрепял тази теза. Той твърди, че това, което притиска страната, са периодите за осъществяване на плановете.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР