България не е троянският кон в Европейския съюз. Наред с

...
България не е троянският кон в Европейския съюз. Наред с
Коментари Харесай

Петър Витанов: България не е троянски кон в ЕС, трябва да се престане с тази митологема

България не е троянският кон в Европейския съюз. Наред с въпроса за солидарните дейности, би трябвало да сложим и този за газовите доставки и обезщетенията за тях, както и да се повдигне още веднъж тематиката за влизането ни в Шенген.

Това сподели Петър Витанов, началник на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал пред „ Добро утро, Европа “ на Euronews Bulgaria.

„ Имайки поради, че и сега продължаваме да доставяме само съветски газ, само че на по-висока цена с 35%, евентуално можеше да се реагира и по различен метод. В момента е значимо да се обясни позицията на Европейската комисия и тя да е в действителност единна. Дали ще има страни и компании, които ще работят по заложената от Кремъл скица или няма да има “, разяснява Витанов в полемика с депутати и от другите политически фамилии в Страсбург.

Той позволи, че в плануваната цялостна възбрана за нефт евентуално още веднъж ще има изключения и дерогации.

„ Ясно е, че България към този момент взе позиция за газа. Но е добре също по този начин и да сложим нашите основателни претенции. Да бъдем подкрепени за доставките, както и да бъде насърчено влизането ни в Шенген, за което чакаме от години “, добави Петър Витанов.

По мотив външнополитическата ориентировка на страната Витанов беше безапелационен, че България принадлежи на европейското семейство и спекулациите по тематиката би трябвало да спрат.

„ Упреквани сме, че сме путинисти. Явно някой бърка съществено това с пацифизма “, добави евродепутатът.

„ Ние сме извънредно подвластни от съветския газ и това не е опит за снишаване по тематиката или извъртане, а факт. Но желая да разсея митологемата, че сме по средата, че не сме солидарни с Европа. Както в България, по този начин и във всяка друга европейска страна съществува този спор – и във връзка с оръжието, и по метода, по който можем да сме солидарни. Това е методът, по който действа демокрацията. Трябва да е пределно ясно – България взе участие във всички вероятни решения и механизми за оказване на помощ. Трябва да се престане с това, че България е троянският кон в Европейския съюз “, съобщи Петър Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР