България не е Троянският кон на Русия в НАТО“ -

...
България не е Троянският кон на Русия в НАТО“ -
Коментари Харесай

Столтенберг в България: Светът трябва да се подготви за несигурност

„ България не е Троянският кон на Русия в НАТО “ - това съобщи министър председателят Бойко Борисов, който посрещна в София генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Средата за сигурност в района на Черно море и предотвратяването на нова конкуренция в ракетните въоръжения бяха измежду главните акценти в диалога сред двамата. Генералният секретар на Алианса предизвести, че би трябвало да се подготвим за един все по-несигурен свят с излизането на Русия от Договора за ракетите със междинен обхват. Столтенберг се срещна и с президента Румен Радев.

 © БГНЕС
Разширяването на НАТО с България е асъдействало за усилване на груповата защита на Алианса и това е значимо и за България, и за района - по този начин Йенс Столтенберг оцени към този момент 15-годишното ни участие в Алианса след едночасовата си среща с премиера.
Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО: Вие участвате в разнообразни задачи и интервенции на НАТО: Афганистан, Ирак, Косово. България играе стратегическа роля в района на Черно море.
След като направи обстоен разбор на десетките учения, в които взе участие България, министър председателят беше безапелационен: България е правилен съдружник в НАТО.

Бойко Борисов, министър-председател: Не единствено, че България не е троянският кон на Русия в НАТО, тъкмо противоположното - България е от най-дисциплинираните, лоялни членове на НАТО.  НАТО: Русия има 6 месеца да се върне към контракта за ракетите със междинен обхват НАТО: Русия има 6 месеца да се върне към контракта за ракетите със междинен обхват
Русия разполага със период от шест месеца да се върне към контракта за ракетите със междинен обхват в Европа. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс С...

Столтенберг предизвести: светът да се готви за нов стадий на неустановеност поради излизането на Русия от Договора за ракетите със междинен и дребен обхват.

Обяви: НАТО не желае нова Студена война и по тази причина приканва Русия да се завърне в контракта.
Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО: Новите съветски ракети могат да доближат европейските градове, могат да носят нуклеарни бойни глави, те мъчно се откриват и понижават времето за реакция, като по този метод смъкват прага за евентуално потребление на нуклеарни оръжия при боен спор.  Калфин: Изтеглянето на Съединени американски щати от значими контракти значи нова конкуренция за оръжия Калфин: Изтеглянето на Съединени американски щати от значими контракти значи нова конкуренция за оръжия
Американският президент Доналд Тръмп и водачът на Северна Корея Ким-Чен Ун се видяха във Виетнам, само че вместо да излязат със съглашение за разоръжаван...

За приближаването на НАТО към екваторията на Черно море министър председателят изрази ясна позиция:

Бойко Борисов, министър-председател: Винаги съм бил срещу отвън образователните военни учения, които се водят там, и те би трябвало да се водят все по-често, все по-мащабно, с цел да демонстрираме, че можем да охраняваме Черно море и надеждно, само че България е от страните, които има развъртян туризъм в екваторията на Черно море.
Постоянно засилено военно наличие на НАТО в Черно море е неподходящо за българския туризъм. Затова - Столтенберг и Борисов са се договорили:
Бойко Борисов, министър-председател: Максимално да използваме силата, дипломацията, взаимните си връзки и благоприятни условия да не влезем в нова конкуренция във въоръжението и в тези чудовищни ракети, които години наред ще трябват, с цел да се намерят съответните противопоставяния на ракетните ни войски на НАТО.  Акцентите след срещата на премиера Борисов с генералния секретар на НАТО Акцентите след срещата на премиера Борисов с генералния секретар на НАТО
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че приветства напъните на България да доближи 2% от Брутният вътрешен продукт разноски за защита, каквито са изисквани...

Борисов особено акцентира, че визитата на Столтенберг е контрактувана, доста преди да стане ясна датата за визитата на съветския министър председател Медведев. За енергийни планове през днешния ден не са говорили.
Бойко Борисов, министър-председател: Нещо повече - вие чухте, желаеме и търсим разговор с Русия и в това време би трябвало да сме оптимално мощни, с цел да може да сме равностойни и с превес в диалозите.
След срещата с премиера Йенс Столтенберг беседва и с президента Румен Радев.

 © БГНЕС
Радев съобщи, че България се пробва да развива модерни отбранителни качества с опциите, които имаме.

Но уточни, че с тези три плана България не взема решение напълно модернизационните проблеми, които Българската войска има.
Румен Радев, президент на Република България: Вече създадохме работещ проект, с цел да реализираме условието за 2% разноски от Брутният вътрешен продукт, отделяни годишно за защита. И най-сетне стартирахме нашите три модернизационни плана за армията: за нов изтребител, патрулни кораби и сухопътни машини.
В диалозите с генералния секретар участваха още вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и на защитата Красимир Каракачанов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР