България не е ремонтирала никакво украинско въоръжение въпреки спогодбата, сключена

...
България не е ремонтирала никакво украинско въоръжение въпреки спогодбата, сключена
Коментари Харесай

Украйна се отказала от ремонт на танкове в България заради протакане

„ България не е ремонтирала никакво украинско въоръжение макар спогодбата, подписана сред двете държавни управления през май. “ Това заяви посланикът на Киев в София Виталий Москаленко пред Българска национална телевизия.

„ Един ексминистър на защитата сподели, че съгласно това съглашение ние сме разчитали да се ремонтират танкове, които би трябвало да получим от една прилежаща страна, която има в наименованието си " Северна " (Северна Македония). Те предадоха на Украйна танкове Т-72, само че тяхното реновиране и довеждане до кондиция бе осъществено в украинските предприятия - описа Москаленко. - Идеята беше тъкмо тази техника да се ремонтира в българските предприятия. Оказа се, че опциите за ремонт в България не бяха преференциални, поради дългите периоди - за месец-два да ремонтират 1-2 бройки. Може би българските предприятия биха ги създали качествено, само че за доста дълго време, с огромни компликации... А ние каква друга техника да ремонтираме тук? Гаубиците сами ги ремонтираме, тъй като да ги доставиш  България и след това отново обратно - не е преференциално. “

По мотив гласуваното в Народното събрание решение за даване на военна помощ и въоръжение на Украйна Виталий Москаленко съобщи:

„ Ние желаеме през цялото време разнообразни типове въоръжение. От февруари сме пратили няколко писма и ноти в Министерство на външните работи, МО и под дърво и камък - с тъкмо посочени атикули, които и тогава и в този момент бихме желали да получим от България като помощ в нашата битка с съветските терористи и бандити.

В последния лист, който дадохме на МО, сме показали на практика над 30 аркитула. Има и средства за Противовъздушна отбрана, което е най-необходимо в този момент поради обстрелите с ракети и дронове. Има и С-300, несъмнено. Има ЗРК " Оса " и " Игла ", зенитни установки 23-2. Остава и настоящ въпросът за 152-милиметрови гаубици, за самоходни артилерийски установки, несъмнено за снаряди, минохвъргачки, мини, верижни транспортни средства бронетранспортьори, танкове...

Доста дълъг е описът, тъй че България може да избере от наличните средства, които има в запаса. А може би и такива, които би трябвало да съобщи заради тяхното остаряване или по други аргументи. Например гаубиците 152 мм, тежките миномети 120 мм - няма такива оръжия на въоръжение в обичайните, старите натовски страни - те са руски мостри. Тези оръжия са от Съюз на съветските социалистически републики - само че за Украйна са извънредно нужни ".

Какво е подготвена да даде България ще стане ясно до месец, тогава Министерство на защитата ще показа с какво разполага. Но министърът на защитата Димитър Стоянов, някогашен чиновник на президента Радев, към този момент два пъти сподели, че упованията би трябвало да са консервативни и че България няма да даде зенитно-ракетни комплекси, а единствено муниции.  

Посланик Москаленко добави, че по отношение на енергийната рецесия в страната му след съветските ракетни обстрели по сериозна инфраструктура е поискана от България и помощ под формата на електрогенератори. Но към момента няма решение.

„ Министерският съвет трябваше да прегледа въпроса преди седмица, само че бе отсрочен за идната седмица ", добави Москаленко.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР