България не е предоставила никакви резултати от проведените вече три

...
България не е предоставила никакви резултати от проведените вече три
Коментари Харесай

България не е предоставила резултати от изследванията на двойния стандарт при храните на ЕК

България не е предоставила никакви резултати от извършените към този момент три проучвания за двоен стандарт на храните на експертите в Брюксел. Това стана ясно при визитата на българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Момчил Неков в изследователския център в град Гел, Белгия.
Съвместният проучвателен център е вътрешната научна работа на Европейската комисия . Той дава самостоятелни, основани на научни проучвания препоръки в поддръжка на правенето на политиките на Европейски Съюз. Центърът е органът, който прави и проучванията по отношение на двойното качество при продуктите на европейско равнище.
Експерти от центъра са срещнали с активността си евродепутат Неков и са го помолили за подпомагане българските управляващи в най-кратки да дават информация по отношение на направените проучвания за двойния стандарт при храните. Те са споделили, че досега при тях не са постъпили никакви данни от България, без значение от това, че към този момент у нас са извършени три проучвания от Българската организация за сигурност на храните (БАБХ). Чехия, Унгария, Полша, Словения, и Словакия от дълго време са дали своите данни за двойни стандарти. Гърция също се е присъединила в самодейността.
Предоставянето на данните в центъра на Европейска комисия е небоходимо, с цел да може да се вземат под внимание всички правени проучвания в страни от Европейски Съюз , да се включат в анализите и да се дадат стъпки и насоки за създаване на нови способи, принадлежности и стандарти, водещщи до единна европейска регулация.
Неков взе присъединяване и в среща в Екологичен потенциал за разискването на ограничения в битката против двойния стандарт в Европейски Съюз с представители на европейските асоциации и производители.
Припомняме, че през януари 2018 година, евродепутат Неков, като член на Земеделската комисия в Екологичен потенциал изготви мнение по отношение на двойното качество на продуктите на единния пазар, като в същото време го показа както у нас, по този начин и пред своите сътрудници от Европейския парламент.
В мнението се предлага:
- Изменение на директивата от 2005 по отношение на нелоялни търговски практики от търговци към консуматори, в която изрично да бъде неразрешено предлагането на една и съща стока, под една и съща марка, от един и същи производител, само че с разнообразни съставки и с друго качество.
- Създаване на надзорен орган в Европейски Съюз,който да следи за това дали се предлага еднообразно наличие за едни и същи артикули.
- Въвеждане на временен интервал в най-кратки периоди за това по чия локална рецепта са направени продуктите и предоставяне опция на бизнеса да има по-голяма видимост, ако подготвя артикули по локална рецепта и употребява локални първични материали, с което се съблюдава правото на потребителите да вършат осведомен избор, посредством закупуване на артикул с по-изчерпателно обозначение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР