България не е предоставила данни с достатъчно добро качество за

...
България не е предоставила данни с достатъчно добро качество за
Коментари Харесай

ЕК: Две години България не дава данни за анализ дали се справя с екополитиката

България не е предоставила данни с задоволително положително качество за 2015 и 2016 година, на база на които да се извърши изчерпателен разбор на постигането на екологичните цели на европейското законодателство в региона на околната среда..Това демонстрира отчетът на Европейската комисия (ЕК) по отношение на политиката на България за използване на зеленото еврозаконодателство.
Понастоящем от страните членки се изисква да рапортуват на Европейска комисия както данни за качеството на въздуха в действително време, по този начин и валидирани данни51. За страдание представянето на такива отчети от страна на България през последните години е съпроводено със закъснения, написа Европейска комисия.
Здравословни проблеми и гибел поради неспазване на еврозаконодателство
През 2015 година 14 200 българи са умряли прибързано поради фините прахови частици, 640 – поради несъразмерна централизация на азотен диоксид, а 350 – поради несъразмерна централизация на озон.
Има и статистика за шума, като годишно 700 българи умират поради несъразмерен звук от коли, влакове и самолети, а 2900 влизат в болница. Шумът води до нарушавания в съня при към 480 000 българи.
Положението с въздуха
Именно във връзка с фините прахови частици Европейска комисия показва, че в интервала 2014 – 2016 година има нарастване. За фините прахови частици има нарастване от 2,41%, за неметановите летливи органични съединения – 2,22%, за амоняка – 1,78%. Най-голям дял в отделянето на фини прахови частици имат семействата, институциите и комерсиалната активност – 82%, а в отделянето на азотни оксиди – колите (33,89%) и индустрията (24,06%), като от индустрията най-замърсяваща е енергетиката, а металургията отделя най-вече рискови боклуци.
През 2017 година в 3 от общо 6 зони за качество на въздуха има превишение на праховите частици, в това число София, Пловдив и Русе. При праховите частици ситуацията е по-зле – в 5 от 6 зони, като София, Пловдив и Бургас са измежду „ щастливците”.
Все отново има и положителни вести – понижение от 44,34% на серните оксиди, с 5,16% на азотните оксиди, още веднъж за интервала 2014- 2016 година.
Според Брюксел, през 2019 година България би трябвало да усъвършенства и усъвършенства мрежата за мониторинг на качеството на въздуха и да подсигурява навреме докладване на данните за качеството на въздуха. Освен това би трябвало " да форсира " намаляването на азотния оксид и азотния диоксид. За тази цел Брюксел предлага ограничение на придвижването на коли в избрани градски зони. Разбира се, като цел е посочено понижението на фини и елементарни прахови частици – посредством ограничение на отоплението с твърди горива.
И за водата - още рецензии

Оказва се, че реките и другите повърхностни водни басейни най-вече се замърсяват с хранителни боклуци. А в езерата и преходните води не се прави мониторинг на хидроморфологичните детайли на качеството. Европейска комисия споделя и, че България не е взела ограничения, гарантиращи, че в проектите за ръководство на речните басейни ясно се показват пречките пред постигането на положително положение, нито че програмата от ограничения е създадена и изпълнена по метод, осигуряващ премахване на тези спънки. Не е предоставена подобаваща аргументация за използването на изключения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР