България не е поемала ангажимент да приема допълнително мигранти. По

...
България не е поемала ангажимент да приема допълнително мигранти. По
Коментари Харесай

Борисов: От квотата от 1200 мигранти, дойдоха двама, единият избяга. Затвор ли да им правим?!

България не е поемала ангажимент да приема в допълнение мигранти. По мигранстката квота от 1200 души, които трябваше да приемем от Европейски Съюз, пристигнаха двама, а единият избяга. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов по време на днешния парламентарен надзор, съобщи БГНЕС.

Той отговори на запитване на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по отношение на Бялата книга за развиването на Европа, препоръчана от ръководителя на Европейската комисия Жа-Клод Юнкер.

Нинова попита Борисов на кой от петте разновидността за развиване на Европейски Съюз се стопира България.

"Бялата книга за бъдещето на Европа показва 5 сюжета за бъдещето на Европа. Всеки един съдържа благоприятни условия и провокации. България има интерес да взе участие в мощна и обединена Европа с повече интеграция. Основна цел е включването ни в Шенген ", сподели министър председателят.

На уточняващ въпрос на соцлидерката дали България е поемала ангажимент за спомагателна квота за мигранти, Борисов съобщи, че " не сме поемали никакъв ангажимент ".

"Що се отнася до миграцията, мога да кажа какво съм приказвал пред Европейския съвет. Проблемът е, че Вишеградската четворка по принцип не изиска да приема мигранти, а не, че не желае в допълнение квоти. Ние се бяхме съгласили на 1200 души, в случай че не ме лъже паметта, които по релокация да дойдат в България. Дойдоха двама и един избяга ", рапортува Борисов.

Той изясни пред депутатите, че на Европейския съвет е задал въпроса: " Допускаме, че одобряваме 1200 мигранти, ще ми разрешите ли да направя затвор, с цел да ги задържа там, защото към този момент имаме по 20-30 пъти задържане на един и същи човек. На границата със Сърбия, връщаме го, отново бяга, отново го връщаме. Те не желаят да стоят тука, те и в Унгария и Полша не желаят да стоят ", установи министър председателят.

"Не единствено, че не сме поемали никакъв ангажимент, ние не можем даже остарелия си ангажимент да осъществим по простата причина, че миграционният ни напън сега е съвсем нула. В същото време това, което сме поели като релокация, те не желаят да стоят в България. Нищо в допълнение от това, което и служебният кабинет преди няколко месеца одобри. Нищо друго няма. Нито аз съм поемал ангажимент ", безапелационен бе той.

Що се отнася до Европа на две скорости, Борисов сподели, че държавното управление полагало доста старания да влезем в чакалнята на еврозоната.

"Влизането в чакалнята не носи риск за нас, тъй като подсигурява вложения и понижаване на лихвите по заемите. Ако не желаеме да изпаднем на втора, трета или пета скорост - газ! За да стигнем, с цел да стигнем до развитите европейски страни и да си осъществим ", обясни Борисов.

Той изясни, че от понеделник имаме целия достъп до Шенгенската осведомителна система. "Влизането в Шенген към този момент е чисто политическо решение. Не виждам нещо, което би могло да ни тревожи сега ", заключи той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР