България не е нужно да информира Европейската комисия за проекта

...
България не е нужно да информира Европейската комисия за проекта
Коментари Харесай

Министър Петкова: Няма нужда да информираме ЕК за АЕЦ Белене, защото проектът не е нов

България не е нужно да осведоми Европейската комисия за плана за АЕЦ " Белене ", тъй като процедурата е остарялата. Това зяави пред Българска национална телевизия енергийният министър Теменужка Петкова по случай изказванията на специалисти, както у нас, по този начин и в Брюксел, че страната ни не е уведомила за стартирането на процедурата по плана.

Тя изясни, че решението от 2012 година, с което е спрян градежа на АЕЦ " Белене ", е било анулирано министерски съвет според решението на Народното събрание, което значи, че статута на плана е върнат подобен, какъвто е бил преди неговото прекъсване. Следователо планът на процедура не е нов.

" Договорът за Евратом планува, че когато всяка една страна членка ще построява избрана нуклеарна мощ, или ще прави промени, е длъжна да нотифицира Европейската комисия. Редът за това по какъв начин би трябвало да бъде осъществено това уведомяване и при какви условия, е регламентиран - не по-късно от три месеца преди да стартират първите контракти с снабдители. ", разяснява Петкова.

" Задължително е да се направи спомагателна нотификация за капиталовия план. В нашия съответен случай, към сегашния миг, не е налице обвързване на България да осведоми Брюксел, налице е обвързване в случай че процедурата завърши сполучливо и в случай че бъде определен различен вложител. Той в границите на този период, само че не по-късно от три месеца, би трябвало да осведоми Европейска комисия за измененията в капиталовия план, каквито неизбежно ще има ", обясни министърът.

По думите й изборът за стратегически вложител за градежа на втората ни нуклеарна централа, не е превдварително решен с подписания меморандум от трима от основните играчи в плана - " Росатом ", " Дженерал Електрик " и " Фраматом ".

" Изборът не е превдварително решен, има си съответните стадии, които ще бъдат извървени. Добре е да не се разяснява процедурата, както и меморандума, тъй като процедурата, би трябвало а е равна за всички ", посъветва тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР