България не е изолирана част от света, вирусът на маймунскатата

...
България не е изолирана част от света, вирусът на маймунскатата
Коментари Харесай

Проф. Александрова: И у нас може да дойде маймунската шарка

България не е изолирана част от света, вирусът на маймунскатата шарка би могъл да доближи на всички места. Малко евентуално е да стане зараза или пандемия. Има разпространяване от човек на човек.

Това съобщи пред БиТиВи проф. Радостина Александрова.

Вирусът, който предизвиква маймунска шарка, е непосредствен до този на едрата шарка. Тази ваксина - едрата шарка, не се ползва от края на 70-те години на ХХ век, посочи тя.

85% е отбраната, която имунизацията против едрата шарка обезпечава против маймунската шарка, изясни тя.

Това заболяване се среща, въпреки и рядко в Централна Африка. Заразяването с маймунска шарка става когато сме в контакт с телесни течности, дихателни при нечисти предмети - облекла, спално долни дрехи, постелки на животни, незадоволително третирано термично месо. Наблюдаваните случаи нямат връзка с ендемичните региони в Африка. Не дребна част от инфектираните са хомосексуални мъже, сподели проф. Александров.

Болестта се демонстрира с висока температура, болки в гърба, увеличение лимфни възли, обрив, който стартира от лицето към длани, ходила, гениталии и демонстрира от 1 до 3 седмици.

Вирусът главно визира маймуните. Всеки от нас може да се защищити с добра хигиена и деликатни контакти, сподели проф. Александрова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР