България не е готова да влезе в еврозоната, отчита доклад

...
България не е готова да влезе в еврозоната, отчита доклад
Коментари Харесай

Доклад на ЕК: България не е готова за еврозоната

България не е подготвена да влезе в еврозоната, регистрира отчет на Европейската комисия, който се разгласява един път на две години.
В документа се показва, че страната ни, както и останалите 6 държави-кандидатки, не са подготвени да одобряват еврото.
Документът показва, че страната ни покрива три стопански критерия - за ценова непоклатимост, обществени финанси и дълготрайни лихви.
България обаче не дава отговор на условията за валутно-обменния механизъм и законодателството не е изцяло съвместимо с контракта за действието на Европейския съюз.
По-рано Ройтерс разгласи, че измежду констатациите в отчета са липса на самостоятелност на централната банка у нас и терзания, че корупционната среда заплашва стабилността на банковия бранш в България.
Припомнямем че държавно управление към този момент съобщи, че до края на първото полугодие ще уведоми европейските си сътрудници, че желае да предприеме първите стъпки към присъединението на еврозоната.
Въпреки ясно изразената поддръжка от Европейската комисия, от изявленията на представители на ЕЦБ и на някои страни членки е ясно, че тези планове не се посрещат с доста възторг. Само преди няколко седмици министър председателят Бойко Борисов разгласи, че от България е поискано първо да се причисли към Mеханизма за тясно съдействие (банковия съюз). Това условие се слага като изискване от ЕЦБ от много от дълго време, само че напоследък част от страните членки също възприеха тази позиция.
При визитата си в България по време на срещата на върха Европейски Съюз – Западни Балкани френският президент Еманюел Макрон също разяснява, че " Франция желае България да се причисли към ERM II, само че по едно и също време да влезе и в банковия съюз, което ще разреши да се следи чудесно банковата система на България ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР