България не е държава, в която има изградена магистрална мрежа,

...
България не е държава, в която има изградена магистрална мрежа,
Коментари Харесай

Петя Аврамова: България няма магистрална мрежа, но тол системата трябва да заработи


България не е страна, в която има построена магистрална мрежа, само че все пак от ноември месец обаче тол системата би трябвало да проработи.

Това е безапелационното мнение на министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова на брифинг в Министерския съвет след среща с премиера Бойко Борисов по тематиката за въвеждането на тол системата.

Средствата от АПИ от винетки са извънредно незадоволителни и дефицитът им е към 600 милиона - това са сметките на Министерство на регионалното развитие.

Тя обаче отхвърли да разяснява какви са опциите за цени в тол системата, които министерството следва да разисква. Припомняме, че превозвачи се оповестиха против в началото оповестените и предизвестиха, че те ще се отразят на всички цени, в това число и на цените на питателните артикули.

На срещата в Министерски съвет обаче всички са се обединили към това, че всички се нуждаем от въвеждане на тол системата.

Зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков и министърът на финансите Владислав Горанов са разискали на срещата с премиера и тестванията на устройствата.

От на следващия ден стартират диалози с Министерство на районното развиване и благоустройството, само че от 16 август стартират действителните проби. В рамките на три месеца ще се правят тестванията, с цел да се ревизира действителната картина на трафика. Междувременно ще се работи и за обсег.

Има направени нови оферти за цени, които ще бъдат предоставени на браншовите организации. Аврамова подчертава и върху това, че ще се разисква и обсегът на републиканските мрежи.

От страна на браншовите организации държавното управление получава позитивни оценки. След следене на действителния трафик на коли до 12 тона, над 12 тона и на автобусни транспорти ще бъде подготвен и окончателният вид на размера на тол таксите. Аврамова акцентира, че ще се подхващат и дейности за смяна в нормативната уредба, тъй че браншът да е конкурентоспособен, а страната да има задоволително доходи от тол такси, с които да ремонтира и построява пътища.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР