България не бива да спира сезонните работници, които заминават по

...
България не бива да спира сезонните работници, които заминават по
Коментари Харесай

ЕК: България не бива да спира сезонните работници

България не трябва да стопира сезонните служащи, които отпътуват по поръчка на задгранични работодатели, сподели през днешния ден на " Сега " представител на Европейската комисия. Той бе помолен да обясни насоките, които Европейска комисия разгласява на 30 март " За упражняването на свободното придвижване на служащи по време на епидемиологичния гърмеж от COVID-19 ".

" Насоките по отношение на упражняването на свободното придвижване на служащи по време на пандемията на ковид ясно показват, че страните членки би трябвало да разрешат на служащите от други страни членки да продължат да минават границите си на работа, в случай че работата в съответния бранш към момента е позволена в приемащата страна членка ", акцентира представителят. " Като цяло страните членки следва да възложат на работодателите нуждата от обезпечаване на съответна отбрана на здравето и сигурността. "

Запитан дали не е прекомерно рисковано да се разрешава в тази конюнктура
придвижване на групи хора през границите, представителят споделя: " Здравето и благополучието на хората са нашата съществена грижа. В единния пазар пресичането на граници за постигане до работното място е постоянно срещано. Много от тези служащи извършват основни функционалности за битка с пандемията на ковид или дават съществени услуги. Ето за какво ние насърчаваме страните членки да подсигуряват, че тези служащи могат да стигнат до местоназначението си без трудности. "

Според представителя " сезонните служащи в селското стопанство извършват при избрани условия основни функционалности за прибиране на реколтата, засаждането и поддържането. В такава обстановка страните членки би трябвало да третират тези лица като основни служащи и да им разрешат да влязат на тяхната територия и да имат безконтролен достъп до работното си място. Държавите членки следва да обменят информация за другите си потребности в този бранш на техническо равнище, с цел да отговорят на дефицита на работна ръка вследствие на рецесията. "

На въпрос какви могат да бъдат гаранциите за здравето на тези лица и на хората, с които сетне контактуват, представителят изяснява: " Споделена е отговорността сред страните членки, сезонните служащи и работодателите да се грижат за всички защитни ограничения, с цел да се избегне по-нататъшното разпространяване на ковид. "

Запитан какви са европейските контролни механизми, представителят препраща отговорността към националните управляващи. " За страните членки остава отговорността да ползват всички подобаващи ограничения в региона на здравния скрининг преди или след секване на границата. В случай че служащият прояви признаци и националните управляващи преценяват, че на него не би трябвало да се позволява да продължи пътуването си, служащият следва да има достъп до уместно опазване на здравето, а информацията за това лице би трябвало да бъде споделена със съответната прилежаща страна членка. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР