България не бива да прибързва с влизане в еврозоната. Това

...
България не бива да прибързва с влизане в еврозоната. Това
Коментари Харесай

Бивш австрийски канцлер: България не бива да прибързва с влизане в Еврозоната

България не трябва да прибързва с влизане в еврозоната.

Това сподели през днешния ден във Варна доктор Волфганг Шусел, федерален канцлер на Австрия през интервала 2000 - 2007 година Той изнесе обществена лекция "Бъдещето на Европа " в Икономическия университет в града, на който е Доктор хонорис идея от 3 години, съобщи Българска телеграфна агенция. Необходима е точна преценка по кое време България да влезе в Еврозоната, като е желателно преди този момент стопанската система й да стане задоволително конкурентноспособна, уточни Шусел. По думите му за страната ни в сегашния миг е доста по-важно приемането й в Шенгенското пространство.

Шусел уточни, че през днешния ден е добре да бъдат увеличени съпротивителните сили на целия Европейски Съюз и да се мисли за основаването на банков съюз и механизми за реализиране на непоклатимост. Според него от изключително съществено значение е какъв ще бъде бюджетът на Европейски Съюз за идващите 7 години и да се дефинират верните цели. Наложително е да се работи и за отбраната на външните граници на Европейски Съюз, добави Шусел. По думите му Европа не трябва да се трансформира в затворена цитадела, само че е редно да се дефинира кой може да влиза легално в съюза и да остава и кой не. Европа би трябвало да води дейна политика на добросъседство и да оказва помощ на страни като Турция, Египет, Алжир, с цел да се предотврати потокът от имигранти, сподели Шусел. По думите му в по-далечна вероятност е добре да се мисли и за основаване на икономическа общественост на средиземноморските страни.

Като една от огромните тематики на Европейски Съюз Шусел уточни вътрешната миграция в границите на съюза. Между 12 и 15 милиона души от Източна Европа са минали в Западна, само че в тези страни популацията понижа и в този момент имат демографски проблеми, аргументира се някогашният австрийски канцлер.

"Аз не съм оптимист или черноглед, аз съм за търсенето на благоприятни условия ", сподели още Шусел. Според него Европа постоянно е излизала от рецесиите по-силна и по-уверена. За разногласието сред Европейска комисия и Полша Шусел уточни, че най-вероятно въпросът ще стигне до Европейския съд. За проблемите към връзките с Унгария, неговата позиция е, че по тематиката би трябвало да се водят още полемики, с цел да не стига до разцепление.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР