България получи подкрепа за чакалнята към Еврозоната, но това я

...
България получи подкрепа за чакалнята към Еврозоната, но това я
Коментари Харесай

Пътят на България към еврото - дълъг и с условия

България получи поддръжка за чакалнята към Еврозоната, само че това я изправя на прага на нов стопански и политически маратон. Пътят към еврото освен се обрисува дълъг, само че и с условия, които се чака да осъществим, показва Нова телевизия.

Какви са те и до по кое време би трябвало да покрием условията?

„ Много благодарим за усилията”, споделиха страните от Еврозоната, само че желаеме още: „ Да поработите върху банковата система, против корупцията, прането на пари, за по-добри институции”.

Ако сме подготвени с всичко, най-рано можем да влезем в " чакалнята " преди Еврозоната след година.После ни чакат още две години престой. Опитът преди нас обаче демонстрира, че приблизително целият развой от чакането до въвеждането на еврото лишава двойно повече - сред 5 и 7 години. Такъв е бил казусът на прибалтийските страни, Словения и Словакия.

Важният въпрос за хората е какво да вършат с парите си, до момента в който страната пътува към еврото, само че не е напълно пристигнала.

Според банкери, до момента в който печелим в левове, умерено можем да теглим и заемите си в национална валута. А когато се наложи промяната ѝ, това ще става с формула и ще е контролирано по този начин, че да няма спекулации. „ Очакваме да се присъединим по едно и също време към ERM II и Банковия съюз до юли 2019 г.”, сподели с писмо България. Европейската комисия отговори: „ Година е реалистично”, само че предизвести, че ще ни следят.

„ Ще следим финансовия бранш, успеваемостта на институциите, несъстоятелността, битката с прането на пари, ръководството на държавните предприятия, правосъдната промяна, битката с корупцията и проведената престъпност в България”, разяснява Валдис Домбровскис, зам.-председател на Европейската комисия, виновен за еврото.

Европейската централна банка също предизвести за нови стрес проби. Според банкери, щом би трябвало, ще стане.

„ Очевидно Еврозоната минава през една промяна. Ще би трябвало просто да ги изпълним”, разяснява банкерът Левон Хампарцумян.

Световните медии разясниха условията към нас сериозно. Според Агенция „ Ройтерс”, върху страната ни била хвърлена сянка поради проблемите с някои банки и корупцията. А съгласно „ Файненшъл таймс”, Евросъюзът тихомълком променял критериите си, а България била опитно зайче, тъй като условието за Банковия съюз е нещо, през което нито една от страните не е минавала.

„ Подчертавам, че чакаме да следваме сходен метод и за други страни-членки, които желаят да влязат в ЕРМ и в Банковия съюз – на правилото на равно третиране”, изясни Марио Сентено, президент на Еврогрупата.

Трудно е да се реши по какъв начин и дали клиентите на банките ще усетят новите условия. Но, съгласно банкерите, решенията на потребителите не би трябвало да са разследване от пътя към Еврозоната. По-важни били приходите и сигурността на работното място.

Оттук нататък ни чака наблюдаване. И в случай че напредъкът не е задоволителен, срокът може да се проточи. Ако резултатът е толкоз добър, че ангажиментите се спазят, България може да одобри еврото най-рано през 2022 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР