България настоява за успокояване на напрежението след последните събития, свързани

...
България настоява за успокояване на напрежението след последните събития, свързани
Коментари Харесай

Захариева: Добре е да се помисли за изпращането на специален пратеник на ЕС в Близкия изток

България упорства за усмиряване на напрежението след последните събития, свързани с Ирак и Иран, за опазване на Глобалната коалиция за битка с Даеш в Ирак и на обучителната задача на НАТО там. Страната ни поддържа и по-голяма роля на Европейския съюз в района.

Тази позиция бе изразена от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева по време на първия за 2020 година съвет „ Външни работи “ в Брюксел, който бе призован изключително поради последните събития в Ирак и района.

Външният ни министър изрази цялостна поддръжка за дейните дейности на Върховния представител Борел за деескалация на напрежението в района.
Ирак желае да форсира американското евакуиране от Ирак, Съединени американски щати отхвърлят да беседват по въпроса Около 5 200 американски бойци са ситуирани в бази в Ирак
„ Трябва да играем водеща роля и да действаме в този момент, с цел да не съжаляваме по-късно. Трябва да предоставим мощен мандат на Върховния представител във връзка с дейностите му в района. Добре е да помислим за изпращането на специфичен делегат на Европейски Съюз в Близкия изток “, безапелационна бе Екатерина Захариева.

Министрите бяха единомислещи, че Ирак и районът не могат да си разрешат нова война, нужна е незабавна деескалация и оптималната въздържаност на всички страни.

„ Ще бъде извънредно неприятно решение, в случай че тъкмо сега, когато стабилизацията на Ирак е едвам първоначално си, Глобалната коалиция и обучителната задача на НАТО се изтеглят от там. Ще настане безпорядък, групировката „ Ислямска страна “ ще се възвърне доста бързо. Всички старания, които интернационалната общественост постави – в това число с цената на човешки жертви, и с финансови средства, за побеждаване на „ Ислямска страна “ ще се преобърнат доста бързо “, на мнение е Захариева.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР