България настоява в Конституцията на Република Северна Македония да бъде

...
България настоява в Конституцията на Република Северна Македония да бъде
Коментари Харесай

РСМ да запише в Конституцията си българското малцинство

България упорства в Конституцията на Република Северна Македония да бъде записано съществуването на българското малцинство в страната, съобщи служебният министър на външните работи Светлан Стоев. Той обърна внимание, че повече от година Скопие не изпраща дипломат в София, а езикът на омразата продължава да бъде сериозен проблем в двустранните връзки.

" Ако вие погледнете Конституцията на РСМ след 2001 година, там българите като националност, която обитава територията на актуалната страна, не попадат като такива. Има сърби, има албанци, има роми, има турци, бошняци, само че няма българи ", уточни той.

По думите на министър Стоев страната ни би трябвало да се съобрази със съществуващите действителности в прилежащата ни страна. Ето за какво той предлага разширение на основата, на която постоянното държавно управление може да води двустранните договаряния.

" И това съм го споделил и на македонската страна, че най-прекият път е постигането на двустранно съглашение. Постигане на двустранно съглашение по отношение на използването на към този момент подписаните контракти сред българската и македонската страна ", добави Стоев.

Министърът подчерта, че българската позиция изрично остава, че бъдещето на Република Северна Македония е в Европейския съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР