България, наред с други пет държави, не е проявила интерес

...
България, наред с други пет държави, не е проявила интерес
Коментари Харесай

България отказала обща поръчка на ЕС за медицински маски

България, наред с други пет страни, не е показала интерес към доставянето на медицински маски и защитно облекло по публичната поръчка на Европейския съюз. Това стана ясно от брифинг на Европейската комисия в понеделник.
Говорител на комисията заяви, че е завършило набирането на предложения за доставка на медицински маски и защитно облекло и сега те се правят оценка преди да се пристъпи към сключване на договорите за доставка. Брюксел направи обща социална поръчка от името на 20 страни. В нея не са показали интерес да вземат участие: България, Дания, Франция, Финландия, Литва и Португалия, написа Совобдна Европа.

Решението за публичната поръчка беше взето, откакто здравните министри в Европейски Съюз бяха свикани на два пъти, с цел да разискват потребностите си за справяне с епидемията. По време на тези против се реши, че дружно страните могат да поръчат по-големи количества защитно облекло, както и да получат по-изгодни предложения.

Самата поръчка беше оповестена от Европейската комисия в края на февруари след съвещания за потребностите от оборудването със страните членки, изясни неин представител.

Очаква се по-късно в понеделник да бъде оповестена и обща социална поръчка за проби за ковид, както и за обдишващи апарати, които са нужни за най-тежко болните пациенти. Все още не е ясно какви количества и кои страни аплайват за доставките.

В неделя Европейската комисия вкара регистрационен режим за износа на маски и защитно облекло отвън Европейски Съюз. Такива колета би трябвало да се утвърждават авансово от националните управляващи по изпращане, преди да могат да изоставен рамките на Съюза.

Междувременно Германия разгласи, че ще изнесе 1 милиона маски за Италия, откакто в петък Париж и Берлин отдръпнаха националните си забрани за износ на защитно облекло за болнични заведения.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР