България наложи такса върху руския природен газ, който се транзитира

...
България наложи такса върху руския природен газ, който се транзитира
Коментари Харесай

Унгария ни скочи заради таксата върху руския газ

България наложи такса върху съветския природен газ, който се транзитира през нейната територия, което накара търговците да преценят дали този ход може да провокира спор с Москва и доставчиците на гориво на фона на така и така нестабилния пазар, оповестява Блумбърг.

  Унгарският външен министър, чиято страна приема огромна част от транзитирания газ, разкритикува този ход като " недопустим ". " Заплахата на една държава-членка на Европейски Съюз, за газовите доставки на друга страна от Европейски Съюз опонира на европейската взаимност, на разпоредбите и е неприемлива ", съобщи Сиярто. Той е вторият човек в Будапеща след премиера Орбан и е негова дясна ръка.

Нов законопроект, който бе оповестен в петък и влиза в действие неотложно, вкарва такса от 20 лв. (10,76 долара) за мегаватчас газ от съветски генезис. Това е към 20% от цената на европейския образцов газ, търгуван в районния хъб в Амстердам.

Въпреки че България не внася газ от Русия за лични потребности, тя е значим маршрут за мощно намалелите потоци по газопроводите, които Русия изпраща към Европа след огромните съкращения през 2022 година Почти половината от съветския газ по тръбопроводите влиза в България от Турция посредством връзката на Турски поток, за по-нататъшни доставки към Унгария, Сърбия и други елементи на Южна Европа.  Като Австрия, която държи ключа за влизането ни в Шенген и Еврозоната.

Този ход внася нова неустановеност в така и така разтърсения пазар, написа авторитетната американска организация Блумбърг.

Цените на природния газ в Европа се покачиха през последните дни, защото в международен мащаб се усилват заканите за газовите потоци, в това число от войната сред Израел и Хамас, евентуалните удари по основни експортни фабрики в Австралия и уязвимостта на инфраструктурата след неотдавнашния теч в газопровод в Балтийско море, за който има съмнения, че е бойкот.

Миналата година съветската компания Газпром спря да доставя вътрешния пазар на България, откакто страната отхвърли да заплаща в рубли за горивото и се насочи към различни снабдители, в това число Турция. Миналия месец българските депутати утвърдиха предложение за последователно преустановяване на вноса на съветски недопечен нефт, с което страната се изравнява с останалите членове на Европейския съюз, припомня Блумбърг.

Газпром не е дал отговор незабавно на молбата за коментар на българските дейности. Но унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, чиято страна приема огромна част от транзитирания газ, бързо разкритикува този ход като " недопустим ". " Заплахата на една страна - членка на Европейския съюз, за газовите доставки на друга страна от Европейски Съюз опонира на европейската взаимност, на разпоредбите и е неприемлива ", съобщи Сиярто в петък от Москва, където взе участие в енергийна конференция.

Новата такса, която планува изключение за компресираните горива, транспортирани в специфични контейнери, ще се ползва за операторите на мрежи и крайните вносители, само че към момента не е ясно по какъв начин ще се отрази на другите участници на пазара. Законопроектът има за цел да извърши глобите на Европейски Съюз против Русия, наложени в отговор на нейното навлизане в Украйна. Целите му включват " заслужено данъчно облагане на облагите, осъществени на територията на страната, и увеличение на бюджетните доходи ", съгласно законодателите, изготвили мярката.

Илиян Костадинов

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР