България Над 800 млн. лв. загуби годишно в България заради

...
България Над 800 млн. лв. загуби годишно в България заради
Коментари Харесай

Над 800 млн. лв. загуби годишно в България заради пиратство

България Над 800 млн. лева загуби годишно в България поради пиратство Това е 15,5 на 100 от продажбите в 11 бранша на стопанската система 7 юни 2019, 10:28  Над 800 млн. лева загуби годишно в България поради пиратство Източник: iStock/Getty Images
кономическите субекти в Европейския съюз губят до 117 милиарда лв. годишно от продажбата на имитации в 11 съществени стопански бранша, оповестява офисът на Службата на Европейския съюз за интелектуална благосъстоятелност (EUIPO) в София. Годишните загуби заради подправяне и пиратство в България се правят оценка на 809 милиона лв., което се равнява на 15,5 на 100 от продажбите в тези 11 бранша на стопанската система.

Взети дружно, високата стойност, снизходителните присъди и високата възвращаемост на вложените запаси, дефинират притегателността на подправянето за незаконните групи, регистрират анализаторите от EUIPO. Начините на деяние на тези групи стават все по-сложни с развиването на технологиите и на каналите за разпространяване, наред с разширението на гамата от артикули, които се фалшифицират.

Бизнес моделите, които ползват фалшификаторите, употребяват най-вече интернет за разпространяването на продуктите и за реклама на разпространяването и потреблението на нелегално цифрово наличие. Интернет уеб страниците, които продават фалшифицирани артикули печелят от спомагателните приходи от реклами, които са както за високо рисково наличие (съдържание с ограничаване за възраст, хазарт и рисков софтуер), по този начин и за законни търговски марки, които по този метод търпят двойни вреди от рекламирането на такива уеб сайтове (щетите за личните им търговски марки, като и вреди от предоставеното доверие за уеб хостинг).

Освен анализите на предлагането на фалшифицирани артикули и пиратско наличие, EUIPO изследва също и търсенето, т.е. настройките измежду жителите на Европейски Съюз към ползване на артикули и услуги, които нямат права за интелектуална благосъстоятелност. Сред претекстовете за потребителите да купуват фалшифицирани артикули и нелегално да употребяват наличие със предпазени права са ниските цени, достъпността и не по този начин мощното неоправдателно отношение на обществото към такива дейности.

Като ответна мярка на тези трендове EUIPO, взаимно с обществени и частни сътрудници, подхваща и поддържа дейности в отговор на тези провокации. Тези дейности варират от даване на носителите на права на информация за нарушенията; работа с Европол по огромни ответни ограничения против закононарушения против интелектуалната собственост; поддръжка за Европейската комисия в битката с доставката на фалшифицирани артикули за трети страни и в подпомагането на дребни и междинни предприятия (МСП) да защитят своите артикули, както и даване на информация на жителите за наличното законно предложение на цифрово наличие и за икономическите и обществени последствия от пазаруването на фалшифицирани артикули или до противозаконното прилагане на цифрово наличие.

Отрасълът на облеклото, обувните произведения и принадлежностите е най-големият от всички проучени във връзка с размер на продажбите и претовареност. Според оценката неосъществените продажби в бранша в целия Европейски Съюз се равняват почти на 55,5 милиарда лв. всяка година или на 9,7 на 100 от всички продажби. В България неосъществените продажби заради подправяне в бранша на облеклото, обувните произведения и принадлежностите се правят оценка на към 199 милиона лв. годишно или на към 16,2 на 100 от продажбите.

Наличието на фалшифицирани артикули на пазара води до приблизителна загуба от 13,6 милиарда евро годишно за бранша на козметиката и персоналната хигиена в Европейски Съюз. Това се равнява на 10,6 на 100 от всички продажби в бранша. В България приблизителната загуба за бранша на козметиката и персоналната хигиена е 108 милиона лв., което се равнява на 17,6 на 100 от всички продажби в бранша.

EUIPO е децентрализирана организация на Европейски Съюз със седалище в Аликанте, Испания. Тя ръководи регистрацията на марките на Европейския съюз (марки на ЕС) и записаните дизайни на Общността (РДО), които обезпечават отбрана на интелектуалната благосъстоятелност във всички страни членки на Европейски Съюз.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР