България На първо четене: Партийната субсидия става 1 лев Делян

...
България На първо четене: Партийната субсидия става 1 лев Делян
Коментари Харесай

На първо четене: Партийната субсидия става 1 лев

България На първо четене: Партийната дотация става 1 лев Делян Пеевски: 1 лев дотация значи банкрут на партиите  Надежда Неменски 12 юни 2019, 11:01 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Петролен колос предизвести за световното стопляне
Петролен колос предизвести за световното стопляне
 Борисов за бомбите в Пловдив: Чудовищни са
Борисов за бомбите в Пловдив: Чудовищни са
 Съсипват неповторим храм на над 2000 година в Балчик
Съсипват неповторим храм на над 2000 година в Балчик
 Абсурд в София – стълбове по средата на тротоар
Абсурд в София – стълбове по средата на тротоар
 Учителка към възпитаник: Още един удар искаш ли
Учителка към възпитаник: Още един удар искаш ли
 На първо четене: Партийната дотация става 1 лев
На първо четене: Партийната дотация става 1 лев
 Шофьор брутално удря велосипедист, подпрял се на колата
Шофьор брутално удря велосипедист, подпрял се на колата
 Започна поетапно стартиране на водата в Стрелча
Започна поетапно стартиране на водата в Стрелча

ъс 117 гласа "за “, 90 – "против “ и нито един въздържал се депутатите утвърдиха на първо четене актуализацията в държавния бюджет за 2019 година, която планува понижаване на партийната дотация от 11 на 1 лев.

Предложението бе признато с гласовете на народните представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти “ и "Воля “, а "БСП за България “ и Движение за права и свободи бяха срещу.

Законодателната самодейност пристигна от Министерски съвет и в случай че бъде утвърдена и на второ четене, новият размер на партийната дотация ще влезе в действие от 1 юли тази година. Според направените планове по този начин икономията в бюджета за втората половина на 2019 година ще бъде 14,6 млн. лева Размерът на партийната дотация се гласоподава в края на всяка календарна година, когато депутатите преглеждат законопроекта за държавния бюджет.

Спорната тематика провокира мнения както преди, по този начин и по време на дебатите в Народното събрание.

Един лев дотация за автентичен глас значи банкрут на партиите.

Това заяви депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски в коридорите на Народното събрание, съобщи организация БГНЕС. „ Ако бъде признат подобен модел на финансиране на партиите, това значи, че всички партии ще станат благосъстоятелност на олигарсите “, добави Пеевски.

Колегата му от Движение за права и свободи Йордан Цонев съобщи: „ Ако няма държавно финансиране на партиите, каквото има в цяла Европа – каквото е в Германия, Франция, Англия, Холандия, и така нататък, тогава би трябвало да изберем американския модел. При него няма никакво държавно финансиране, той е

отворен модел – финансира се от стопански субекти и от жители ”.

„ Открито финансиране с тествани пари, с гласност на финансирането, с всичко, което е нужно. И тъй като ние считаме, че откакто обществото не е схванало, че държавното финансиране е по-евтино и по-прозрачно, ние още през днешния ден ще предложим нула лв. и намерено обществено финансиране от икономическите субекти и от жителите на партиите, със съответния надзор от гражданското общество, от Сметната палата, и прочие

Защото всичко останало е измама – един лев, пет лв. – гледат на Бог в тавана горе какъв брой лв. да понижим, с цел да се харесаме на тоя и на оня. Не става с харесване.

Или ще се финансира активността на политическите партии, или няма “,

приключи Цонев.

Днес са първите съвещания с производители на брашно и на тестени произведения, заяви Йордан Цонев, а Пеевски добави: „ Ако няма гаранции за действително понижаване на цената на хляба с диференцирането на Данък добавена стойност, то въобще няма да предлагаме такава мярка. Утре също има съвещания с производители, само че задачата е крайната цена на хляба да се понижи, а освен да пада цената за производителите”.

„ Радваме се, че ръководещите ни чуха за безплатните детски градини. Продължаваме с намаляването на Данък добавена стойност на хляба, а по-късно и на книгите “, приключи Пеевски.

По време на дебатите Румен Гечев от Българска социалистическа партия акцентира,

че партиите би трябвало да бъдат финансирани от страната, като за образец акцентира, че такава е практиката в съвсем всички европейски страни. В Европа има единствено една страна, в която партиите не получават държавно финансиране и това е Швейцария.

От левицата разкритикуваха практиката някои от партиите да държат неизразходваните си средства от дотации на банков депозит поради лихвата и направиха свое предложение – тези средства да бъдат върнати в държавния бюджет. Във връзка с аргумента на ръководещите, че с намаляването на размера на дотациите ще се стигне до икономии в бюджета, той съобщи: "Закрийте защитата и ще спестите 1 милиарда лева Закрийте образованието и ще спестите още няколко милиарда “.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Тома Биков изясни, че лихвата от депозита на неговата партия е едвам 0,05% и тя стига единствено за покриването на банковите такси.

Въпреки че дадоха поддръжката си на първо четене, от Вътрешна македонска революционна организация пък се заканиха да създадат свои оферти в идващите разисквания. „ Партиите вземат повече пари, в сравнение с би трябвало да вземат. Тези пари могат да бъдат понижени. Въпросът е с какъв брой и на каква цена? “, разяснява депутатът Искрен Веселинов.

Министър-председателят

Бойко Борисов отхвърли да разяснява предлагането на Движение за права и свободи.

„ Аз не разясня оферти. Ние имаме държавно решение на Министерски съвет за един лев партийна субсидия”, съобщи министър председателят.

В отговор на въпрос дали намаляването на партийната дотация на един лев е популизъм, министър председателят сподели: „ Може две години след референдума за партийните дотации да го назовават както желаят, само че тъй като тогава всичко се стоварваше върху гърба на ГЕРБ, на всички им беше елементарно да приказват.

Сега държавното управление взе решение, тъй че аз не разясня какъв брой да е.

Ние сме взели решение на база на референдума от преди две години ,

и това решение е за един лев дотация. Какво желаят да вършат другите партии, си е тяхна работа. Ние не вършим предложение, ние сме дали решение на държавното управление. Има огромна разлика”, добави министър председателят.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР