България На първо четене: Партийната субсидия става 1 лев Делян

България На първо четене: Партийната субсидия става 1 лев Делян ...

На първо четене: Партийната субсидия става 1 лев.

България На първо четене: Партийната субсидия става 1 лев Делян Пеевски: 1 лев субсидия означава фалит на партиите Надежда Неменски 12 юни 2019, 11:01 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}

Петролен гигант предупреди за глобалното затопляне
Петролен гигант предупреди за глобалното затопляне
Борисов за бомбите в Пловдив: Чудовищни са
Борисов за бомбите в Пловдив: Чудовищни са
Съсипват уникален храм на над 2000 г. в Балчик
Съсипват уникален храм на над 2000 г. в Балчик
Абсурд в София – стълбове по средата на тротоар
Абсурд в София – стълбове по средата на тротоар
Учителка към ученик: Още един удар искаш ли
Учителка към ученик: Още един удар искаш ли
На първо четене: Партийната субсидия става 1 лев
На първо четене: Партийната субсидия става 1 лев
Шофьор брутално удря велосипедист, подпрял се на колата
Шофьор брутално удря велосипедист, подпрял се на колата
Започна поетапно пускане на водата в Стрелча
Започна поетапно пускане на водата в Стрелча

ъс 117 гласа "за“, 90 – "против“ и нито един въздържал се депутатите одобриха на първо четене актуализацията в държавния бюджет за 2019 година, която предвижда намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев.

Предложението бе прието с гласовете на народните представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти“ и "Воля“, а "БСП за България“ и ДПС бяха против.

Законодателната инициатива дойде от Министерски съвет и ако бъде одобрена и на второ четене, новият размер на партийната субсидия ще влезе в сила от 1 юли тази година. Според направените разчети така икономията в бюджета за втората половина на 2019 г. ще бъде 14,6 млн. лв. Размерът на партийната субсидия се гласува в края на всяка календарна година, когато депутатите разглеждат законопроекта за държавния бюджет.

Спорната тема предизвика коментари както преди, така и по време на дебатите в парламента. 

Един лев субсидия за действителен глас означава фалит на партиите.

Това съобщи депутатът от ДПС Делян Пеевски в кулоарите на парламента, предаде агенция БГНЕС. „Ако бъде приет такъв модел на финансиране на партиите, това означава, че всички партии ще станат собственост на олигарсите“, допълни Пеевски.

Колегата му от ДПС Йордан Цонев заяви: „Ако няма държавно финансиране на партиите, каквото има в цяла Европа – каквото е в Германия, Франция, Великобритания, Холандия, и т.н., тогава трябва да изберем американския модел. При него няма никакво държавно финансиране, той е

отворен модел – финансира се от икономически субекти и от граждани”.

„Открито финансиране с проверени пари, с публичност на финансирането, с всичко, което е нужно. И понеже ние смятаме, че след като обществото не е разбрало, че държавното финансиране е по-евтино и по-прозрачно, ние още днес ще предложим нула лева и открито публично финансиране от икономическите субекти и от гражданите на партиите, със съответния контрол от гражданското общество, от Сметната палата, и пр.

Защото всичко останало е демагогия – един лев, пет лева – гледат на Бог в тавана горе колко лева да намалим, за да се харесаме на тоя и на оня. Не става с харесване.

Или ще се финансира дейността на политическите партии, или няма“,

завърши Цонев.

Днес са първите консултации с производители на брашно и на тестени изделия, съобщи Йордан Цонев, а Пеевски допълни: „Ако няма гаранции за реално намаляване на цената на хляба с диференцирането на ДДС, то изобщо няма да предлагаме такава мярка. Утре също има консултации с производители, но целта е крайната цена на хляба да се намали, а не само да пада цената за производителите”.

„Радваме се, че управляващите ни чуха за безплатните детски градини. Продължаваме с намаляването на ДДС на хляба, а след това и на книгите“, завърши Пеевски.

По време на дебатите Румен Гечев от БСП подчерта,

че партиите трябва да бъдат финансирани от държавата, като за пример подчерта, че такава е практиката в почти всички европейски държави. В Европа има само една страна, в която партиите не получават държавно финансиране и това е Швейцария.

От левицата разкритикуваха практиката някои от партиите да държат неизразходваните си средства от субсидии на банков депозит заради лихвата и направиха свое предложение – тези средства да бъдат върнати в държавния бюджет. Във връзка с аргумента на управляващите, че с намаляването на размера на субсидиите ще се стигне до икономии в бюджета, той заяви: "Закрийте отбраната и ще спестите 1 млрд. лв. Закрийте образованието и ще спестите още няколко милиарда“.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Тома Биков обясни, че лихвата от депозита на неговата партия е едва 0,05% и тя стига само за покриването на банковите такси.

Въпреки че дадоха подкрепата си на първо четене, от ВМРО пък се заканиха да направят свои предложения в следващите обсъждания. „Партиите вземат повече пари, отколкото би трябвало да вземат. Тези пари могат да бъдат намалени. Въпросът е с колко и на каква цена?“, коментира депутатът Искрен Веселинов. 

Министър-председателят

Бойко Борисов отказа да коментира предложението на ДПС.

„Аз не коментирам предложения. Ние имаме правителствено решение на Министерски съвет за един лев партийна субсидия”, заяви премиерът.

В отговор на въпрос дали намаляването на партийната субсидия на един лев е популизъм, премиерът каза: „Може две години след референдума за партийните субсидии да го наричат както искат, но понеже тогава всичко се стоварваше върху гърба на ГЕРБ, на всички им беше лесно да говорят.

Сега правителството взе решение, така че аз не коментирам колко да е.

Ние сме взели решение на база на референдума от преди две години,

и това решение е за един лев субсидия. Какво искат да правят другите партии, си е тяхна работа. Ние не правим предложение, ние сме дали решение на правителството. Има голяма разлика”, допълни премиерът.

Източник: vesti.bg