България На първо четене: Отмениха машинното гласуване на местни и

...
България На първо четене: Отмениха машинното гласуване на местни и
Коментари Харесай

На първо четене: Отмениха машинното гласуване на местни и парламентарни избори

България На първо четене: Отмениха машинното гласоподаване на локални и парламентарни избори От ГЕРБ, Оперативна програма и ВОЛЯ поддържаха смяната, а от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи се възпротивиха  Жанета Нейкова 16 юли 2019, 17:11  На първо четене: Отмениха машинното гласоподаване на локални и парламентарни избори Източник: БГНЕС
арламентът одобри измененията в Изборния кодекс на първо четене. По този се анулира на първо четене машинното гласоподаване за идните локални избори, планувани от президента на 27 октомври.

122 народни представители от ГЕРБ, Оперативна програма и ВОЛЯ поддържаха смяната, а 96 от опозицията - Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, се възпротивиха. Един депутат се въздържа.

По предложение на ръководителя на правната комисия Анна Александрова пък срокът за оферти по законопроекта сред двете четения бе съкратен на 3 дни. Това обаче провокира бурната реакция на опозицията. "Искате оптимално бързо да прокарате тези промени преди ваканцията и умерено да си идете на морето ", съобщи Иван Иванов от Българска социалистическа партия.

Измененията са импортирани от ПГ на ГЕРБ и подписани от ПГ на "Обединени патриоти ". Текстовете плануват този тип гласоподаване да остане за президентски и европейски избор.

Аргументите на вносителите са свързани с това, че изборите с многомандатни изборни региони са доста по-сложни от останалите, а това постанова по-различни бюлетини, както и по-сложен програмен продукт. Вносителите се базират и на отчета на ЦИК за европейските избори, провели се у нас на 26 май, съгласно който машинното гласоподаване е безпричинно скъпо. Тогава такова се организира в 3 000 секции в страната, а последните промени в изборното законодателство предвиждаха на локалния избор наесен те да бъдат увеличени на 6 000.

Това е второто отваряне на Изборния кодекс за тази година.

През февруари на два пъти депутатите се занимаваха с измененията в изборното законодателство. На 14 февруари 2019 година депутатите одобриха промени в Изборния кодекс, с които взеха решение хартиеното гласоподаване да бъде сменено с машинно на вота след локалните избори през 2019 година Предложеният текст предвиждаше още при европейския избор машинно гласоподаване да се организира в минимум 3000 изборни секции, а за общите избори за общински съветници и кметове през 2019 машинно гласоподаване да бъде осъществено в минимум 6000 изборни секции.

На 26 юни 2019 година на съвещание на Правна комисия след евровота ръководителят на ЦИК Стефка Стоева регистрира, че увеличението на броя на секциите с машинно гласоподаване евентуално ще докара до увеличение на несъответствията и грешките в протоколите на СИК, което при този тип избори може да повлияе на резултата.Стоева регистрира още, че 58 967 гласоподаватели са дали своят вот с машини, което е 7.59% от всички гласоподаватели Председателят на ЦИК посочи, че в секциите с машинно гласоподаване единствено 27.7% от гласоподавателите са избрали да гласоподават с машина, останалите 72.3% от гласоподавателите са предпочели да гласоподават с хартиена бюлетина.

"Тези данни сочат, че цената на един глас с машинно гласоподаване с оглед броя на гласоподавателите и разноските за наемане на машините, за узаконяването им, за осъществяване на пазарно изследване, за образуване на публичната поръчка, за спомагателното заплащане на членовете на секционните изборни комисии с машинно гласоподаване възлиза на към 59 лева ", уточни също Стоева.

По думите й за съпоставяне цената на един глас с хартиена бюлетина е 0.77 лева Общата цена на бюлетините е 1 489 989 лева “, сподели още Стоева. Тя акцентира, че макар компликациите, всичките машини са доставени в 3000 секции. По думите й в 149 от тях няма гласоподавател, който да е дал своя вот машинно.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Жанета Нейкова Източник: машинно гласуване
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР