България МЗ: Частна фирма остави България без маркери за ракови

...
България МЗ: Частна фирма остави България без маркери за ракови
Коментари Харесай

МЗ: Частна фирма остави България без маркери за ракови метастази

България Министерство на здравеопазването: Частна компания остави България без маркери за ракови метастази Пациентите със подозрения за метастази, ще би трябвало да бъдат изследвани с ПЕТ скенер или ЯМР  Николай Киров 22 април 2019, 21:44  Министерство на здравеопазването: Частна компания остави България без маркери за ракови метастази Източник: Thinkstock/Getty images
ациентите със подозрения за метастази, ще би трябвало да бъдат изследвани с ПЕТ скенер или ЯМР, вместо с модерните радиофармацевтични маркери. Причината е, че компанията снабдител не извършва уговорката си за доставки, оповестиха от Министерството на здравеопазването.

От там са изпратили посредством районните здравни инспекции напътствие до всички лечебни заведения, в които се прави диагностика и лекуване на онкологични болести. В него се показва, че заради прекъсване на доставките на технециеви генератори, пациентите с онкологични болести, нуждаещи се от проучване за съществуване на метастази, би трябвало да бъдат пренасочвани към проучвания с ПЕТ скенер или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР).

Министерството на здравеопазването е имало контракт за обезпечаване на технециеви генератори с компанията „ Новимед Фарма” ЕООД, подписан на 31.05.2018 година Фирмата е единствен вносител на този вид генератори за България и все още има недоставени количества в осъществяване на контракта. Въпреки извършените срещи с шефа на компанията и уверенията му, че остатъчните количества ще бъдат доставени в лечебните заведения, това не се е случило.

С оглед гарантиране своевременното обезпечаване потребностите на популацията с радиоактивни лекарствени артикули и медицински произведения, на 21.12.2018 година здравното ведомство е провело социална поръчка с предмет „ Доставка на радиоактивни лекарствени артикули, радиофармацевтици, радионуклидни генератори, китове и радионуклидни прекурсори за 2019 година “, включваща 50 обособени позиции.

Процедурата е отчасти прекъсната, защото за доставката на технециеви генератори не е подадена нито една оферта. Предстои оповестяване в къси периоди на нова социална поръчка, като изследване на Министерство на здравеопазването демонстрира, че следва на пазара да се появят нови субекти - снабдители на технециеви генератори.

До сключването на контракт за доставка на технициеви генератори, министерството е основало нужната организация, с цел да не се позволява какъвто и да било риск за здравето и живота на пациентите с онкологични болести, при които е належащо осъществяване на проучване за съществуване на метастази.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР