България може сама да построи АЕЦ Белене. Това се казва

...
България може сама да построи АЕЦ Белене. Това се казва
Коментари Харесай

Международни експерти: България сама трябва да построи АЕЦ "Белене"

България може сама да построи АЕЦ " Белене ". Това се споделя в разбор на интернационален екип специалисти, поръчан от БУЛАТОМ, който ще бъде показан пред депутатите от енергийната комисия в Народното събрание идната седмица. Нова нуклеарна централа е изцяло по силите на страната, тъй като годишните разноски за реализацията на плана са в размер на към 2 милиарда евро, които могат да бъдат поети от държавния бюджет, безапелационни са специалистите.

Друг вид за потребление на към този момент платеното съоръжение за АЕЦ " Белене " е то да бъде осъществено от страната като нов блок в АЕЦ " Козлодуй ", само че тогава ще има оскъпяване поради смяна на плана.

Какъвто и варинат да се избере специалистите са категирочни, че от стратегическа позиция най-добре би било планът да се довърши от страната. Ликвидирането му и превръщането на оборудването в скрап ще донесе към 1,5 млн. $, което значи цялостна загуба за страната на всички направени разноски до момента. Може да се потърси и продажба, само че за задачата е нужно присъединяване и на " Росатом ".

Според създателите на отчета, при 100% частна реализация планът би трябвало да бъде лицензиран още веднъж. Освен това, въпреки и на пръв взор страната да не взе участие, тя също има водеща роля – за регулацията на пазарите, отработеното нуклеарно гориво и така нататък

И задграничните специалисти, както и учените от Българска академия на науките, предвиждат, че през следващите 10 години България ще има потребност от нови генериращи мощности, отчитайки и риска за предварително извеждане от употреба на въглищните централи и на фона на задачите на Европейски Съюз за понижаване на нездравословните излъчвания.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР