България може сама да построи АЕЦ Белене. Това се казва

...
България може сама да построи АЕЦ Белене. Това се казва
Коментари Харесай


България може сама да построи АЕЦ Белене. Това се казва в анализ на международен екип

България може сама да построи АЕЦ " Белене ". Това се споделя в разбор на интернационален екип специалисти, поръчан от БУЛАТОМ, който ще бъде показан пред депутатите от енергийната комисия в Народното събрание.

Нова нуклеарна централа е изцяло по силите на страната, тъй като годишните разноски за реализацията на плана са в размер на към 2 милиарда евро, които могат да бъдат поети от държавния бюджет, безапелационни са специалистите.

Друг вид за потребление на към този момент платеното съоръжение за АЕЦ " Белене " е то да бъде осъществено от страната като нов блок в АЕЦ " Козлодуй ", само че тогава ще има оскъпяване поради смяна на плана.

Какъвто и варинат да се избере специалистите са категирочни, че от стратегическа позиция най-добре би било планът да се довърши от страната.

Ликвидирането на плана и превръщането на оборудването в скрап ще донесе към 1,5 млн. $, което значи цялостна загуба за страната на всички направени разноски до момента. Може да се потърси и продажба, само че за задачата е нужно присъединяване и на Росатом.

Според създателите на отчета при 100% частна реализация планът би трябвало да бъде лицензиран още веднъж. Освен това, въпреки и на пръв взор страната да не взе участие, тя също има водеща роля – за регулацията на пазарите, отработеното нуклеарно гориво и така нататък

И задграничните специалисти, както и учените от Българска академия на науките, предвиждат, че през идващите 10 години България ще има потребност от нови генериращи мощности, отчитайки и риска за предварително извеждане от употреба на въглищните централи и на фона на задачите на Европейски Съюз за понижаване на нездравословните излъчвания.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР