България може да завърши 2020 г. година с 3% икономически

...
България може да завърши 2020 г. година с 3% икономически
Коментари Харесай

Растеж под условие

България може да приключи 2020 година година с 3% стопански напредък, само че тази прогноза ще се извърши при изискване, че се организира имунизация на популацията и без ново затваряне на стопанската система. Това предвижда старши икономистът на Института за пазарна стопанска система Петър Ганев, представен от Българска телеграфна агенция.

При подобен сюжет стопанската система ни би следвало да навакса бързо понижението от 4,2% през 2020 година и да доближи растеж от 4-5% през 2022 година, добави Ганев.

За съпоставяне съгласно последната прогноза на Българска народна банка през 2021 година България ще означи растеж на Брутният вътрешен продукт от 3,7%.В последната си икономическа прогноза от есента Еврокомисията пък смята, че стопанската система ни ще се увеличи с 2,6%.

Според Ганев обаче пред нас има и неприятен сюжет за развиването на стопанската система – при положение, че се окаже, че през есента още веднъж би трябвало да бъдат въвеждани строги противоепидемични ограничения. Рисковете това да се случи са няколко – мудна имунизация, възникването на нови варианти и недобра успеваемост на имунизациите.

„ Ново затваряне през есента ще продължи да натиска надолу капацитета на стопанската система ни “, добави Ганев. Според него сега страната ни стои относително добре, по отношение на останалите страни от Европейски Съюз – от една страна тъй като не бяхме ударени толкоз мощно от първата вълна на пандемията и от друга, тъй като промишлеността ни не е в цялостна карантина, както бе да вземем за пример в Италия. Така междинният стопански спад на страните в Европейски Съюз е 6-7%, до момента в който у нас бяха регистрирани 4,2% намаляване на Брутният вътрешен продукт.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР