България може да закупи от руските или китайските ваксини за

...
България може да закупи от руските или китайските ваксини за
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев хвърли бомба за руската ваксина „Спутник V“

България може да закупи от съветските или китайските ваксини за покриване на упования недостиг от дози за имунизация против COVID-19 поради софтуерните проблеми на производителите Pfizer и AstraZeneca,

“Много евентуално е да се получи отваряне на имунизационния пазар и към така наречен “източни ваксини” като съветската “Спутник V” или китайската поради новия английски щам”. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

“Всяка ваксина, която е записана в Европейски Съюз, би трябвало да може да бъде закупена, без значение къде е произведена”, добави той. Европейската организация по медикаментите се чака да прегледа документите за регистрация на “Спутник V” за Европейски Съюз през февруари.

“Търсенето на ваксини, които са против повече антигени на вируса, става все по-интензивно, тъй като всичките ваксини, които до в този момент са в Европа, са във връзка с този спайк протеин.

Търсенето на други други възможности също е допустимо в бъдеще”, сподели още проф. Кантарджиев. Той напомни, че още от началото, когато “Спутник V” бе промотирана и влезе в всеобща приложимост, е показал, че персонално се познава с шефа на Центъра по епидемиология и микробиология “Гамалея” акад. Александър Гинцбург, който е основател на имунизацията против COVID-19.

“Акад. Гинцбург е идвал в България и познава опциите на НЦЗПБ, защото институт “Гамалея” е като нашия НЦЗПБ”, сподели проф. Кантарджиев.

“Ваксината на института “Гамалея” “Спутник V” е векторна ваксина, която съставлява две имунизации с два разнообразни човешки аденовируси, които имат вътре ген на спайк протеина на ковид.

Те са манипулирани генетично, тъй че да не се развъждат и да не предизвикват заболяване и репликация в човешките кафези, само че са направени по този начин, че да влязат в човешките кафези и да показват този ген за синтез на протеина на коронавируса”, разясни шефът на НЦЗПБ.

Втората ваксина на Русия е на предприятието “Вектор” - то е с най-големите институти, които са разположени в Новосибирск и там се вършат такива разработки, а имунизацията им против ковид е на база синтетичен протеин, който да се показа в човешкия организъм, с цел да се вършат антитела против него”, сподели още проф. Кантарджиев.

Той съобщи, че има и трета съветска ваксина, която е на научно-изследователския институт “М. П. Чумаков”. “Представената там ваксина беше въз основата на протеините на коронавируса”, добави проф. Кантарджиев.

По отношение на китайските ваксини той уточни, че има оповестени материали за това, че те съдържат задачите вирусни тела.

“Става дума за намножени изкуствено и убити вируси”, сподели проф. Кантарджиев и добави, че имунизациите на Пекин също съставляват интерес.

“Колегите от Турция ще стартират да опаковат една от китайските ваксини, която са закупили”, добави той.

“В момента, в който AstraZeneca и Pfizer преодолеят софтуерните си проблеми, още през април и май месец безусловно ще сме залети с ваксини”, сподели в умозаключение проф. Кантарджиев.

Преди ден стана ясно, че Руският фонд за директни вложения (РФДИ) е подписал съглашение с водещ турски производител на фармацевтични артикули за производството на коронавирусна ваксина “Спутник V” в Турция и е почнал трансфер на технологии, а Сърбия също води договаряния за произвеждане на имунизацията “Спутник V”.

Прогноза

През август ще имаме 2 млн. със отбрана от COVID-19

Около 2 милиона имунизирани българи ще има до края на август тази година. Това са прогнозите на здравните управляващи у нас. По данни на Единния информативен портал до неделя имунизираните в страната са 26 119, а през последното денонощие са направени 18 имунизации. От здравно министерство оповестиха, че на следващия ден у нас дойдат още 14 040 дози от имунизацията против COVID-19 на Pfizer/BioNTech.

Примерът на Будапеща

Унгария купи 2 млн. дози от Москва

Унгария стана първата страна в Европейския съюз, която даде авансово утвърждение за съветската ваксина против COVID-19 “Спутник V”.

Началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан удостовери, че тя, и имунизацията на AstraZeneca са получили зелена светлина от унгарските здравни управляващи.

Външният министър Петер Сийярто отпътува към Москва, а след диалози със здравните управляващи там стана ясно, че Унгария купува 2 млн. дози от “Спутник V” за 1 милион души, като доставките ще бъдат направени на три пъти.

През първия месец Русия ще достави дози за 300 000 души, през втория месец ще бъдат доставени за половин милион души и през третия месец за 200 000.

Унгарски здравни чиновници също по този начин са в Пекин за договаряния с китайските управляващи по отношение на утвърждението и незабавното снабдяване на един милион дози от имунизацията на “Sinofarm”.

Европейски Съюз: ще ги принудим да съблюдават договорите

Дела заплашват производителите на ваксини

Pfizer и AstraZeneca оповестиха, че понижават доставките за Европа

Европейският съюз ще накара фармацевтичните компании да съблюдават договорите си за доставка на ваксини против COVID-19, съобщи през днешния ден ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, представен от Ройтерс.

Коментарът бе във връзка предизвестията на Pfizer и на AstraZeneca, че ще доставят на Европейски Съюз по-малко дози от създаваните от тях ваксини, в сравнение с авансово бе контрактувано.

“Смятаме да накараме фармацевтичните компании да съблюдават подписаните от тях контракти, като използваме правните средства, с които разполагаме”, отсече Мишел.

Междувременно италианският министър председател Джузепе Конте дефинира като “недопустимо” забавянето на доставките и добави, че ще бъдат подхванати правни стъпки против фармацевтичните компании, с цел да се ускори натискът за съблюдаване на комерсиалните контракти.

Полша също обмисля правни действия против фирмите.

Pfizer изясни намаляването на доставките за Европа с индустриални проблеми. В какъв размер ще е то не е ясно, само че Европейски Съюз е поръчал от компанията 600 млн. дози от имунизацията ѝ.

AstraZeneca също не посочи с какъв брой ще е по-малък размерът на доставките. Неназован източник от Европейски Съюз обаче декларирал пред Ройтерс, че компанията ще достави през първото тримесечие на 2021 година 31 млн. дози от имунизацията си, което е понижаване с 60%.

Първоначалният проект бил компанията да достави до края на март 80 млн. дози за 27-те страни от Европейски Съюз.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР