България може да загуби над 2 милиарда лева, ако не

...
България може да загуби над 2 милиарда лева, ако не
Коментари Харесай

България може да загуби 2 млрд. лева заради недовършени инфраструктурни проекти

България може да загуби над 2 милиарда лв., в случай че не приключи до 2024 година значими инфраструктурни планове, измежду които автомагистрала " Струма ", обходният път на Габрово и тунела под Шипка. За това предизвести ръководителят на районната комисия на Европейския парламент Юнус Омаржи, който е на двудневно посещаване у нас.

Той обиколи най-проблемните обекти, с цел да ревизира по какъв начин се изразходват европейските средства, отпуснати за програмния интервал 2014 - 2020 година. Омаржи прикани страната ни да завърши във допустимо най-кратки периоди започнатите планове и уточни автомагистрала " Струма " като предпочитан обект освен за България, само че и за Европа. Според евродепутата Андрей Новаков единственият късмет за автомагистрала " Струма " е планът да бъде приключен.

" Аз бях на място и видях пътища, финансирани със европейски средства, които не са приключени и не водят до на никое място. Това основава неприятен имидж за кохезионната политика на Европейския съюз. Видях, че всичко е замряло, нищо не се случва. Трябва да усилят напъните и там, където са спрени градежите да продължат, да има активност. Бях сюрпризиран, че пътищата са празни, без служащи, без строителна техника - това е доста необичайно.Кметовете ми споделиха, че се води следствие и по тази причина плановете са спрени. И в други страни проверяват планове, само че строителните работи не престават ", съобщи Юнус Омаржи, ръководител на районната комисия на Европейския парламент.

" Той се шокира най-много от това, че Автомагистрала " Струма " не се строи, тунелът под Шипка, както и ЖП линията сред София и Бургас. Като това са планове, които към този момент имат обезпечено европейско финансиране и вероятно тяхно недовършване би означавало страната ни да връща пари в Европейския бюджет. Те са контрактувани през предишния програмен интервал. Това значи че до 1 януари, 2024 година би трябвало да бъдат регистрирани и приключени ", добави евродепутатът Андрей Новаков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР