България може да спечели от изграждането на втора атомна централа.

...
България може да спечели от изграждането на втора атомна централа.
Коментари Харесай

БАН: Печелим от „Белене“ и да извадим 30% от парите


България може да завоюва от построяването на втора атомна централа. Това демонстрират множеството разновидности, прегледани от учените от Българска академия на науките, които през днешния ден показаха отчета си по тематиката. Освен това България ще има потребност от АЕЦ " Белене " в бъдеще, което се отнася и за целия район към нас. Според Българска академия на науките планът е жизнерадостен и може да бъде печеливш както за страната, по този начин и за частен вложител, само че в случай, че те работят дружно.

Според резултатите от изследването на учените при капиталов разход под 10,5 милиарда евро, при съответствие на притеглен и личен капитал 70:30, рента под 4,5%, планът АЕЦ " Белене " е жизнерадостен, е един от изводите в отчета. Което на процедура почти съответствува с изхарчените досега от страната пари по плана, които са към 3 милиарда А още от години концепцията бе страната ни да апортира изхарчените средства, площадката и закупеното съоръжение за централата, против което да получи дял, а останалата част от финансирането да се поеме от вложител. А в това време, съгласно отчета на Българска академия на науките, планът става доста по-жизнеспособен, в случай че в него взе участие страната, съобщи БГНЕС.

Оказва се, че АЕЦ " Белене " попълня тъкмо " дупката ", която ще се появи в района в близко бъдеще. Очертава дефицит на базова мощ от към 2000 мегавата – тъкмо колкото са двата блока на " Белене ". Учените предизвестяват обаче и че България би трябвало да реши какво да прави с плана, защото във всеки различен случай ще се натрупат единствено загуби. " Най-лошият вид е, в случай че нищо не се прави по " Белене”, считат от Българска академия на науките. И допълват, че централата може да бъде издигната и да работи сполучливо и печелившо, в случай че бъдат спазени рекомендациите в отчета.

От думите на енергийния ни министър Теменужка Петкова стана ясно, че страната също е на мнение, че бъдещето на Втора атомна би трябвало да бъде решено скоро. Но акцентира, че решението за АЕЦ " Белене” би трябвало да е бързо, само че не преждевременно. " Трябва да намерим метод да оползотворим по най-хубавия метод парите, които са вложени в АЕЦ " Белене ", а това са над 3 милиарда. Решението би трябвало да се вземе с консенсус, тъй като визира бъдещите генерации ", сподели Петкова.

Тя означи, че анализът на Българска академия на науките е изработен в комплицирана конюнктура, когато имаме платено съоръжение, имаме площадка, имаме специфичен закон за НЕК с отпуснати над 1 милиарда лева заем, който би трябвало да се върне през 2023 година И в тази връзка акцентира, че крайното решение за " Белене” би трябвало да се вземе единствено след необятна полемика на разбора. Петкова означи още, че не е уместно да се слага краен период за решението какво да вършим с плана.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР