България може да се присъедини към валутно-курсовия механизъм ERM II

...
България може да се присъедини към валутно-курсовия механизъм ERM II
Коментари Харесай

Приемането на България в чакалнята на еврозоната ще се решава догодина

България може да се причисли към валутно-курсовия механизъм ERM II през първото или през второто тримесечие на 2020 година. Това съобщи ръководителят на Европейския съвет по банково преструктуриране Елке Кьоних. Кьоних посочи, че би трябвало да се види на какъв стадий е осъществяването на критериите, с цел да може Европейската централна банка да даде зелена светлина.

Елке Кьоних е първият почитан европейски представител, който обрисува новите периоди. Тя следи процеса по присъединението ни към така наречен "чакалня за еврозоната ", защото дружно с него ще влезем в тясно съдействие в банковия съюз. Това значи, че българските банки ще стартират да вършат вноски в Европейския фонд по преструктуриране, а не в националния. Именно този фонд е част от съвета, управителен от Кьоних.

Макар и да наподобява извънредно механически подробност, банковият съюз има директно отражение върху българските банки. Най-големите от тях ще бъдат надзиравани директно от Европейската централна банка, както и по-малки, в случай че от Франкфурт решат. Също по този начин събираните от тях вноски за гарантиране на депозитите ще бъдат пренасочени към Брюксел, където е основан Европейският фонд за банково преструктуриране, който е част от Европейския съвет за преструктуриране, който е под контрола на Елке Кьоних.

"България в действителност ще бъде първата страна, в случай че всичко върви по проект, която ще влезе в тясно съдействие с банковия съюз, макар че към момента не е въвела еврото. Другата страна, която е декларирала интерес, е Хърватия. И в двата случая би трябвало да знаете нещо, което може би е особено за всички страни от Централна и Източна Европа, а точно - че огромните банки, които имат посланичество и в съответната страна, към този момент са част от нас. Това значи, че голямо количество банки няма да станат част от Единния фонд за преструктуриране…Има банки, които по този начин или другояче са наши - т.е. вършат вноски при нас. Досега техните компании отвън еврозоната не са били част от работата ни, само че когато се причислят, нищо значително няма да се промени ", посочи пред БНР ръководителят на Европейския съвет по банково преструктуриране

Преди година държавното управление и Българска народна банка преди към година изрично показаха желанието си за по едно и също време присъединение на България към ERM II и Банковия съюз. В края на юли завърши назначенията от ЕЦБ обзор на качеството на активите и стрес-тестовете в шест български банки. "Прегледът на качеството на активите и стрес тестванията са на първо място пруденциално, а не счетоводно упражнение. Пруденциалният темперамент на оценката на ЕЦБ удостовери причините в интерес на провежданата антициклична надзорна политика на Българска народна банка. Акумулирането и поддържането на финансови буфери в банките разрешава потреблението им при реализация на отрицателни стопански развития ", уточни пред "Банкеръ " подуправителят на Българска народна банка и началник на ръководство "Банков контрол " Радослав Миленков дни след оповестението на резултатите.

Констатациите на ЕЦБ бяха следните: "четири от шестте банки, които бяха обект на цялостната оценка – УниКредит Булбанк АД, Банка ДСК ЕАД, Обединена българска банка АД и Централна кооперативна банка АД – нямат финансов дефицит, защото резултатите им не попадат под съответните прагове, употребявани в прегледа на качеството на активите и стрес теста. Резултатите на Първа капиталова банка АД попадат под прага за съотношението на БСК1 от 8%, употребен както в прегледа на качеството на активите, по този начин и в базовия сюжет на стрес теста, а също и под прага от 5,5% в усложнения сюжет на стрес теста. Резултатите на Инвестбанк АД попадат под прага за съотношението на БСК1 от 8%, употребен в базовия сюжет на стрес теста, както и под прага от 5,5% в усложнения сюжет на стрес теста. "

И от Българска народна банка, и от ЕЦБ подчертаха, че българските банкови органи "ще подхващат следващи дейности " въз основа на направените констатации.

Може да допуснем, че датата за определяне на тясно съдействие, а оттова и участие в Единния контролен механизъм (ЕНМ) ще бъде закрепена, откакто Българска народна банка и банките предложат на Франкфурт задоволително положителни ограничения по направените при прегледа констатации. Както стана дума, присъединението ни към ЕНМ е обвързано с влизането в ERM II. Формално "зелена светлина " следва да получим от Еврогрупата (съветът на финансовите министри на страните от еврозоната плюс Дания) и ЕЦБ. Неформално обаче поддръжката си би трябвало да заявява и Европейската комисия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР