България може да развива технологии като Интернет на нещата (IoT),

...
България може да развива технологии като Интернет на нещата (IoT),
Коментари Харесай

Тиери Берисо: България трябва да стане лидер в сферата на дигитализацията

България може да развива технологии като Интернет на нещата (IoT), само че този пазар е неразвит и е нужна поддръжката на държавното управление. Това разяснява пред Bloomberg TV Bulgaria Тиери Берисо, интернационален самостоятелен съветник и международно приет специалист по Интернет на нещата.

„ България постоянно е имала мощно развъртян ИКТ бранш и хората в него ми направиха доста положително усещане. Страната може и би трябвало да се трансформира в водач в областта на дигитализацията, Интернет на нещата и умните градове “, сподели той в софтуерното предаване UpDate с водещи Елена Кирилова и Бойчо Попов.

Според Тиери Берисо поддръжката от държавното управление не би трябвало да се показва единствено в държавни разноски.

„ Тук има добра основа, само че няма съдействие и вероятности за хармонизиране, съгласуваност и опити за стимулиране на хората да работят в тази среда. Но в България има мощни придвижвания в ИКТ бранша, които имат капацитета да развият сходни действия в бъдеще “.

Що се отнася до умните градове, Берисо не счита, че в международен проект има положителни образци и съгласно него по света няма нито един изцяло интелигентен град.

Той изясни, че всеки един град е създал някакви процеси като умни паркинги, мъдро осветяване или умни електромери. Но главният проблем е, че няма съгласуваност.

„ Умен град е един съвременен израз и не считам, че съществува такова нещо. Има някои умни начинания и вероятности за постигане до умни градове. Но към момента сме надалеч от това и повода е, че нямаме оперативна съгласуемост и няма координиране сред другите умни услуги, които стартират да се развиват “.

Той уточни, че инфраструктурата от своя страна също още не е подготвена за това.

„ Това е предизвикателство за всички “, изясни той. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР