България може да предоговори своя национален План за възстановяване и

...
България може да предоговори своя национален План за възстановяване и
Коментари Харесай

ЕК: Предоговаряне на плана за възстановяване - само в изключителни случаи

България може да предоговори своя народен План за възобновяване и развиване (ПВР) единствено при изключителни случаи.

Тя обаче би трябвало да извърши рекомендациите на Европейската комисия за последователно декарбонизиране на своята стопанска система.

Това стана ясно от думите на говорителката на Комисията Веерле Нойц.

„ Щом Съветът (държавите от Европейски Съюз – б.р.) е одобрил проекта, една страна членка може да  го преразглежда и да изиска промени в него единствено в изключителни случаи “, отговори тя на журналистически въпрос.

След това съответната страна членка би трябвало да потвърди, че към този момент не може да ползва част от проекта си или целия проект заради справедливи аргументи. 

Нойц добави, че Комисията желае да разиска използването на самостоятелни цели със страните членки, които към този момент не са достижими. Това ще изисква сериозна оценка на всеки обособен случай от страна на Брлюксел и засегнатата страна.

Досега не е получено искане от управляващите в София за преразглеждане на проекта. В Брюксел знаят за решението на нашия парламент и за позицията на президента.

На 12 януари Народното събрание одобри решение, с което задължи държавното управление да предоговори Плана за възобновяване и резистентност в бранш „ Енергетика “. То планува до края на март служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов да реализира единодушие и предварителна позитивна оценка за измененията от Европейска комисия.

С цялостно единогласие беше признато да се изиска отпадане на поетия ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания с 40% до края на 2025 година по отношение на 2019 година и продължение работата на централите от Маришкия басейн без ограничавания до 2038 година (това стана, до момента в който отпед пред Народното събрание проведени енергетици стачкуваха, б.р.).

Но даже и в преразгледаните проекти има елементи, които наложително би трябвало да бъдат прилагани при всички случаи, уточни Веерле Нойц. Трябва да бъдат спазвани всички критерии на оценките съгласно Регламента за възобновяване и резистентност. Това включва да вземем за пример задължението 37 на 100 от разноските да бъдат свързани с битката с климатичните промени. Необходимо е и всяка страна да има проект за осъществяване на всички свързани с нея характерни рекомендации на Европейска комисия. В случая с България това включва рекомендацията за постепенна декарбонизация на стопанската система.

В рамките на сегашния проект и обстоятелството, че той бе утвърден едвам през май 2022 година, фокусът би трябвало да бъде върху неговото използване. Той съдържа обилни вложения и огромни секторни промени в енергетиката. Те са изцяло съвместими с задачите на механизма RepowerEU – последователно отпадане на зависимостта на Европейски Съюз от съветските изкопаеми горива.

„ С други думи, българският проект ще способства доста за осъществяването (на задачите на RepowerEU – б.р.). Планът включва да вземем за пример промени за понижаване на парниковите излъчвания в електрическия бранш с 40 на 100 до 2025 година

И тези промени вървят ръка за ръка с значими вложения във възобновими енергийни източници и съхраняването на сила.

Според проекта финансовата поддръжка за превръщането на енергийния бранш в зелен възлиза на над 2 милиарда евро. Може би знаете, че България има най-въглеродоемката стопанска система в Европейски Съюз и ясните задължения за осъществяване на характерните за нея рекомендации за декарбонизацията бяха основен детайл за одобряването на националния проект “, посочи Нойц.

И Механизмът за възобновяване и резистентност и други принадлежности на Европейски Съюз дават над 5 милиарда евро финансова поддръжка за декарбонизацията на българската енергийна система, което да докара до обективен и транспарантен преход и да подсигурява, че няма да има „ изхвърлени “ жители.

Една страна членка обаче няма да загуби предопределените за нея пари по време на интервала на оценяване, откакто е подала молбата за предоговаряне на своя проект. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР