България може да поиска помощ с летателна техника от друга

...
България може да поиска помощ с летателна техника от друга
Коментари Харесай

Търсим помощ по въздух от друга страна, ако пожарите се разраснат

България може да изиска помощ с летателна техника от друга страна, в случай че вилнеещите в страната горски пожари не престават да се разрастват, стана ясно от присъединяване на служебния министър председател Стефан Янев в парламентарния блиц-контрол.

Янев посочи, че сега единствено един-единствен хеликоптер от Военновъздушните сили има опция да взе участие в гасенето на огъня и разясни, че до 10 дни вертолетите могат да станат три, само че не повече. Ето за какво ще бъде преценено по отношение на обстановката дали настояването на помощ по въздух въпреки това се постанова.
 Янев: Имаме единствено един хеликоптер за гасене на горски пожари Янев: Имаме единствено един хеликоптер за гасене на горски пожари
Служебният министър председател Стефан Янев не изключи вероятността България да потърси посредством европейския механизъм помощ за справяне с пожарите в ст...

Служебният министър председател напомни, че България е направила една единствена полукрачка за решение на „ хеликоптерния въпрос “, както го дефинира самият той, като е заложила закупуването на летящи коли за спешна помощ в Плана за възобновяване и развиване. Проектът обаче ще бъде осъществен от години.

„ Няма да е зле да се направи цялостна държавна конструкция, под формата на държавна организация, в която да има освен медицински хеликоптери, само че и хеликоптери за гасене на пожари “, разяснява Янев, само че напомни, че хоризонтът на служебното държавно управление е прекомерно пай, с цел да осъществя сходен огромен проект. Към сегашния миг страната ни няма профилирана летателна техника, която да взе участие в гасенето на горски пожари, а за задачата се употребява военна техника.

От своя страна вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Гълъб Донев уточни, че страната, посредством нейните дирекции за обществено подкрепяне, ситуирани в засегнатите от пожарите територии, ще направи оценка на нанесените вреди.

Пострадалите лица и фамилиите ще могат да получат еднократна финансова помощ. Отделно от това Министерският съвет има подготвеност да свика междуведомствената Комисия по възобновяване и подкрепяме, с цел да могат всички потърпевши и наранени да получат обществена поддръжка.

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР