България може да не въоръжава пряко с оръжие Украйна, но

...
България може да не въоръжава пряко с оръжие Украйна, но
Коментари Харесай

Борел за Клуб Z: България плаща за въоръжаването на Украйна

България може да не въоръжава директно с оръжие Украйна, само че финансира въоръжаването й.

Това стана ясно от отговора на въпрос на Клуб Z, който даде висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел. Това стана в края на Съвет „ Външни работи “ в Люксембург.

Повод за въпроса ни бе фактът, че България и Унгария са единствените страни от Европейски Съюз, които не доставят Украйна с оръжие.

„ И двете страни вземат участие във финансирането от Европейски Съюз посредством неговите страни членки на оръжейни доставки за Украйна. Така че не можем да кажем, че те не вземат участие. Ако те не участваха, това не би било допустимо, тъй като решенията изискват единогласие. Унгария и България се съгласиха с това решение и заплатиха своя дял за финансирането с 1,5 милиарда евро на доставките на оръжие. Както разбирам, Унгария не позволява тези доставки да минават през нейната територия. Но тя заплаща своя дял в напъните за въоръжаване на Украйна “, сподели Борел.

Външните министри от Европейски Съюз са имали през днешния ден среща с основния прокурор от Международния углавен съд (МНС) Карим Хан. Обсъдено е било по какъв начин бъде потърсена отговорност от Русия за нарушаването на интернационалното право, както и метода, по който да се обезпечат доказателства за военните закононарушения. По видеовръзка се е присъединил и украинският основен прокурор Ирина Венедиктова.

Европейски Съюз ще поддържа двамата прокурори и финансово, и с екип на място. Това ще бъде задачата от съветници от Брюксел, която е била в Украйна преди експлоадирането на войната. Тя ще помогне в следствието и събирането на доказателства на място.

Очаквано външните министри дискутираха и бъдещи наказания, свързани с вноса напетрол и газ от Русия. Днес обаче не са взети никакви решения.

„ Важно е да се направи разлика сред петрола и газа. През предходната година вносът на нефт е коствал 4 пъти по-скъпо от този на газ. Говорим за близо 80 милиарда и 20 милиарда евро. Така че е доста значимо да стартираме с петрола, сметката за който е по-голяма и е по-лесно да бъде заместен “, посочи посланик номер 1 на Европа.

Външните министри са наясно, че това ще съставлява несъразмерен потрес за другите страни членки. Това важи както за зависимостта от силата, по този начин и за бежанския напън.

Зависимостта от силата би трябвало да бъде понижена и отстранена посредством създаване на възобновими източници и търсенето на други снабдители. Всичко обаче би трябвало да става най-много посредством построяването на европейска стратегически автономност в енергийната сфера. Това ще отнеме време.

Руската експанзия в Украйна може да бъде окачествена с две думи, посочи Борел:

• 1. „ Провал “. Това е огромен неуспех на съветската войска. Опитаха се да завладяват Киев, само че ги отблъснаха. Сега си потеглят оттова и се прегрупират. Украинците са уверени, че готвят нова атака в Донбас, покрай логистичните бази;

• 2. „ Ужас “. Руската войска остави след себе си убити цивилни, разрушени градове, безразборни бомбардировки като тази на гарата в Краматорск.

Европа би трябвало да бъде готова за „ хранителна дипломация “ в Украйна, допълнии Жозеп Борел.

„ Руснаците хвърлят виновността за дефицита на храните и показващите цени върху глобите “, изясни той.

Но в случай че няма наказания, Русия хвърля бомби върху полетата в Украйна. А съветски бойни кораби блокират десетки плавателни съдове, натоварени с пшеница, и те не могат да изоставен украинските пристанища. Москва бомбардира и унищожава хранилища с пшеница и пречи на нейния експорт.

„ Руснаците провокират апетит “, заключи Борел.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР