България може да купува електроенергия от Украйна, а за възможността

...
България може да купува електроенергия от Украйна, а за възможността
Коментари Харесай

Украинският финансист номер 1 Сергей Марченко: България е готова да купува ток от Украйна |

България може да купува електрическа енергия от Украйна, а за опцията написа на стената си във фейсбук министърът на финансите на Украйна Сергей Марченко. Това е заявил пред киевския икономист вицепремиерът Асен Василев.

„ Неотдавна Украйна се причисли към европейската енергетична мрежа, ставайки член на ENTSO-Е. По този метод създадената в Украйна електрическа енергия може да се осъществя на европейския пазар. Обсъждах тази опция с всички европейски сътрудници. Вицепремиерът и министър на финансите на България Асен Василев изрази подготвеност да внесе в дневния ред на държавното управление разглеждането на въпроса за покупка на създадена от нас електрическа енергия “, отбелязва Марченко.

На 16 март Европейската мрежа на операторите на преносни системи за електрическа енергия (ENTSO-E) стартира пробна синхронизация на континенталната енергийна система на Европа със системите на Украйна и Молдова.

Оперативните системи на континентална Европа поддържат стабилността на украинско-молдовската енергосистема след позитивен разбор, който е удостоверил, че неотложната синхронизация е механически допустима наред с редица мероприятия по обезпечаване на сигурността на енергийните системи. Украйна има всички благоприятни условия да усили експорта на електрическа енергия в страните от Европейски Съюз, написа Марченко.

Украинският финансист номер 1 заяви, че е провел редица срещи със свои европейски сътрудници с цел да ги запознае с мащабите на разрушенията и вредите в Украйна, в частност с министри от Франция, Швеция и България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР