България може да изнася череши за още $683 хил. годишно,

...
България може да изнася череши за още $683 хил. годишно,
Коментари Харесай

България може да изнася череши за още $683 хил. годишно

България може да изнася череши за още $683 хиляди годишно, съгласно отчет на " ИнтелиАгро " . Въпреки неосъществения капацитет за експорт на череши, страната ни е на трета позиция в света. През 2018 година България е изнесла череши за съвсем $47 милиона , демонстрираха оповестените неотдавна данни на Българската стопанска камара, представени от money.bg .

Според отчета, световната среда на пазара за пресни череши остава удобна, макар сериозния растеж на търгуваните количества през 2018 година Прогнозата е пазарът да доближи 1 млн. тона до 2024 г при растяща междинна цена, която ще доближи €5,4 за кг.

Между 2012 и 2018 година международният пазар за череши се е удвоил от 350 хиляди тона на 700 хиляди тона. Средните цени нарастват от €3,5 на към €4 за кг .

По думите на Николай Вълканов, шеф на " ИнтелиАгро ", все още цените на черешите са сред 4 и 5 лв. за кг . " Годината за черешите бе по-добра откъм изкупни цени. Изкупните цени обаче бяха толкоз положителни заради неприятното време напролет, поради което част от реколтата пропадна. Италия и Испания се сблъскаха със същия проблем ", съобщи той пред BloombergTV Bulgaria.

Според отчета на " ИнтелиАгро " опциите на българските производители за по-висок експорт в Европейски Съюз ще набъбнат поради ориентирането на Испания към Китай и на Турция към Русия и Китай . Именно в Азия се чака най-сериозен растеж както в размерите, по този начин и в изкупните цени .

" Българските производители, които влагат в нови сортове, мостра и покриването на интернационалните стандарти ще се конкурират сполучливо в сътрудниците си от Турция, Гърция, Италия и Испания ", се споделя в него.

През 2018 година най-големи количества пресни български череши са изнесени в Румъния, Беларус, Германия и Холандия . Износът на консервирани или приготвени череши е съвсем $29 милиона, а този на краткотрайно консервираните с SO2 череши - съвсем $18 милиона.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР