България може да е една от първите страни в ЕС

...
България може да е една от първите страни в ЕС
Коментари Харесай

Момчил Неков: В България трябва да въведем означението "планински продукт"

България може да е една от първите страни в Европейски Съюз с въвеждане на термина „ Планински артикул ". Това съобщи през днешния ден евродепутат Момчил Неков по време на обществена полемика „ Планините - неоцененото благосъстояние на Европа " в Семково. Дискусията бе част от Зимен празник " Белица-Семково-2018 ", който се организира през днешния ден в курорта " Семково " под патронажа на кмета на Община Белица - Радослав Ревански.

„ Регионът ни е неповторим, 40% от територията на България е с планински и полупланински релеф и страната ни би трябвало да се възползва от опцията да вкара термина „ планински артикул ". Българските сирене, мед, билки, месни артикули, създадени в планински региони са евентуални носители на влиятелното обозначение ", съобщи Неков.

„ Днес се обръщам с апел да задействаме българските институции и да бъде въведено означението „ планински артикул ", което може да подкрепи развиването на планинските региони у нас ", сподели Момчил Неков.

Той посочи, че въвеждането на сходен вид означения ще даде на продуктите видимост, гаранция за качество и генезис, опция за финансиране по линия на ОСП и ПРСР, с което да се даде спомагателен подтик за локалното произвеждане.

Момчил Неков е основател за въвеждане на означението „ планински артикул " в България. Целта е правене на Проекто-наредбата за използване на термина за качество „ планински артикул ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР