България може да допринесе за решаване на спора между Атина

...
България може да допринесе за решаване на спора между Атина
Коментари Харесай

Дейвид Макалистър: България може да допринесе за решаване на спора между Атина и Скопие за името

България може да способства за решение на разногласието сред Атина и Скопие за името на Македония, който от години блокира кандидатурата за участие на Скопие в Европейския съюз и НАТО. Това съобщи Дейвид Макалистър, ръководител на външната комисия в Европейския парламент и докладчик за напредъка на Сърбия, по. Според него 2018 година ще даде нов подтик на политиката на разширение.

„Смятам, че България е мъдро посъветвана да се концентрира върху няколко доста значими тематики. Заради специфичното си местонахождение в Югоизточна Европа, България е предопределена да се насочи към тематиката за връзките межу Европейски Съюз и Турция, както и към опциите за подготовката на предстоящ банкет на нови членове в Съюза“, сподели той.

Макалистър съобщи, че не вижда съображение за продължение на договарянията за участие с Турция, поради разминаване с европейските полезности.

„Имайки поради положението на демокрацията, върховенстото на закона, медийната независимост и правата на опозицията, Турция се отдалечава от европейските стандарти. При тези условия се обезсмисля отварянето на нови преговорни глави или затварянето на глави, по които има готовност“, уточни той.

Смятам, че участието на Турция в Европейския съюз не е задачата, която да дефинира връзките ни. Бих предпочел друга форма на съдействие като стратегическо партньорство – това би могла да бъде цел, към която да се стремим, сподели ръководителят на външната комисия в Европейска комисия. Според него, Турция остава за нас значим сътрудник по политически въпроси, изключително по миграционната политика.

„Бойко Борисов подчертава в пленарната зала какъв брой значимо беше и е миграционното съглашение за понижаване на неконтролируемия бежански поток към Балканите и от там към Северна и Централна Европа. И по тази причина би трябвало да опитаме там, където е допустимо, да си сътрудничим рационално с Турция, да формулираме ясно полезностите и в това време да водим отговаряща на обстановката и защитаваща интереса ни „реална политика“. Освен Гърция, никой не познава по този начин добре Турция, както граничещата с нея България“, сподели Дейвид Макалистър.

Според него, Евросъюзът е надалеч от нормализиране на връзките с Русия. „Отношенията сред Европейския съюз и Русия са комплицирани. Конфликтите с Русия можем да решим единствено по пътя на дипломацията. Ако съглашението от Минск бъде спазено, съществува възможност да бъдат анулирани глобите и малко по малко да се стигне до нормализиране на връзките, само че първата крачка би трябвало да направи Кремъл“, счита Макалистър.

Той разяснява още връзките Европейски Съюз – Англия, като съобщи, че би било добре британците да размислят за Брекзит, само че надали това би се случило.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР