България може да бъде санкционирана от ЕК само ако изобщо

...
България може да бъде санкционирана от ЕК само ако изобщо
Коментари Харесай

Нено Димов: ЕК може да ни санкционира само ако не подадем докладите по Натура 2000

България може да бъде глобена от Европейска комисия единствено в случай че въобще не показа националните си отчети за Натура 2000 за интервала 2013 - 2018 година по Директивата за птиците и по Директивата за местообитанията. Това означи министърът на околната среда и водите Нено Димов в границите на парламентарния надзор в отговор на депутатско запитване, предава Българска телеграфна агенция.

Той съобщи, че крайният период за докладване по член 12 от Директивата за птиците е 30 октомври, а по член 17 от Директивата за местообитанията - 30 август.

Димов уточни, че периодите - 30 април за докладване по Директивата за местообитанията и 31 юли - по Директивата за птиците, са избрани за страните членки да имат опция за наново подаване на отчетите при съществуване на проблеми и пропуски в в началото показаната документи, които са открити в следствие оценката на качеството им от Европейския тематичен център по биологично многообразие. Твърдението, че България е единствената страна, която не е докладвала по Директивата за местообитанията, не е правилно. Видно от обществения портал на Европейската организация по околна среда към 20 май броят на докладвалите страни е едвам 12, т.е. по малко от половината, сподели министърът. Той уточни, че по европейския документ за птиците първичното докладване към момента не е почнало, защото първият период за предаване е 31 юли.

Министър Димов означи още, че забавянето на докладването е в резултат на многократни обжалвания. Загубени са повече от три години в процедури по обжалване, уточни той. Министърът разяснява и въпроса с териториалния обсег на Натура 2000. Почти 35 % /34,6 на сто/ е Натура 2000 в България и сме на трето място в Европейски Съюз, сподели Димов и добави, че направеното по време на тройната коалиция оповестяване е осъществено по неразбираем правилник и липсват първичните данни, дали съображение за основаването на зоната. Той разяснява, че грешките при установяване на границите на Натура са безбройни. По думите му в мрежата има предприятия, строени по времето на комунизма, летища, гробища. Министърът загатна, че създадените промени в Закона за биологично многообразие, които Народното събрание следва да гласоподава, плануват подо
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР