България може да бъде подложена под контрол от страна на

...
България може да бъде подложена под контрол от страна на
Коментари Харесай

ЕК може да спъне България за Турски поток, ако проектът е само за транзит на руски газ


България може да бъде подложена под надзор от страна на Европейския съюз поради плана газопровод от Русия четири години след неуспеха на предходен план. Това написа в своя публикация под заглавие Deja vu: Bulgaria pipeline to face EU scrutiny изданието Euobserver, базирайки се на думите на еврокомисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович. https://euobserver.com/foreign/143675

“Европейската комисия няма да поддържа “ плана, в случай че газопроводът не извършва изискванията “, цитира думите на Шефчович изданието. Тя ще „ реагира в границите на своите пълномощия “, в случай че България подкопае енергийната сигурност на Европейски Съюз, добави той в коментар за изданието.

484-километровият водопровод на България би трябвало да доставя съветски газ до Европа, свързвайки се с новия " Турски поток " от Русия до Турция.

Русия сега построява и газопровод до Германия - „ Северен поток “ 2.

Газопроводите и до Германия, и до Турция заобикалят страни като Полша и Украйна, които преди бяха в остарялата сфера на въздействие на Русия.

Това прави района по-малко сигурен, споделят критиците, защото разрешава на Москва да понижи доставките там, до момента в който в това време продължава износа си към Западна Европа.

Енергийните ходове се случват на фона на съществено геополитическо напрежение с съветски военни провокации и експанзия в Балтийско и Черно море.

„ Северен поток “ 2 и разширението на Турски поток целят да задълбочат зависимостта [на Европейски Съюз към Русия]”, споделя американски диполмат в същия ден на изявлението с Шефчович.

„ Това не са търговски планове, те са политически принадлежности. А съветската страна употребява силата, с цел да реализира политическите си цели “, предизвестява той.

Изданието напомня, че предходният план на Москва – по-амбициозният „ Южен поток “, трябваше да доставя газ непосредствено от Русия до България. Москва обаче се отхвърли от плана през 2014 година, когато Европейска комисия съобщи, че той нарушава разпоредбите на единния пазар. България, чийто Народното събрание утвърди свързването с „ Турски поток “ на 30 ноември, занапред би трябвало да показа на Шефчович проектите си.

Министерствата на енергетиката и на външните работи на България са отказали да коментир по тематиката, прецизира още изданието.

Ако българският водопровод продава съветски газ на Европа през нов търговски хъб, на който се търгува и различен газ, (т.е. междунродна търговия) то това е „ развиване, което ще бъде приветствано “, споделя Шефчович, като прави и надлежно конкретизиране, че в случай че просто просто „ транзитира “ газ от „ Турски поток “ към страните от Европейски Съюз, да вземем за пример Австрия или Италия, то тогава няма да получи поддръжка.

„ Ако се откаже, че планът е единствено за директен газопровод, той не може да бъде част от плана за газовия хъб " Балкан " и Комисията няма да го поддържа, без значение дали минава през Гърция към Италия или през България-Сърбия-Унгария-Словакия до Австрия “, разяснява още Шефчович. „ При сходен сюжет „ Турски поток “ и този водопровод ще бъдат просто в конкуренция с други източници и направления [за доставки] на газ, приближаващ към района “, добави той.

Изданието напомня, че Европейска комисия по-рано финансира изследване за изпълнимост на концепцията за газов хъб " Балкан ".

Газовият хъб във Варна може да търгува с газ от „ Турски поток “, както и с два подкрепени от Европейски Съюз тръбопровода до Азербайджан и Израел – Южният газов кулоар и EastMed.

Той ще може да търгува и полутечен природен газ от Катар или Европейски Съюз, създавайки „ по-диверсфицирани, сигурни доставки “ за Европа, споделя Шефчович.

„ Комисията може да поддържа единствено сюжет, при който този газ [от " Турски поток " ] се продава на газовия хъб Балкан, а не просто се придвижва посредством директни тръбопроводи към западноевропейските хъбове “, споделя еврокомисарят.

„ Щом стане ясно по какъв начин ще се провежда преносът, Комисията ще реагира в границите на пълномощията си “, добавя той. Според него България няма да получи европейски пари за газовата връзка за 1,4 милиарда евро, в случай че не извърши изискванията.

Тя няма да получи и „ регулаторна поддръжка “ от Европейски Съюз, написа изданието.

„ Комисията не вижда разлика сред „ Турски поток “ и директните му газопроводи за отклоняване или „ Северен поток “ 2 и наземната му връзка Eugal”, прибавя Шефчович. Новите съветски газопроводи и европейските връзки би трябвало да стартират доставки през 2020 година

От коментара на Шефчович излиза наяве, че Европейска комисия към този момент има визия и във връзка с газопровода „ Северен поток 2 “.

Трябва да напомним, че планът за газопровода „ Турски поток “ е обвързван и с разширение на газотранспортната инфраструктура на България. Вероятно повече детайлности обаче ще станат ясно в околните дни. Наскоро тристрнната газова среща във формат ЕС-Русия-Украйна бе изтеглена за януари 2019 година Българският парламент даде единодушие също по този начин за смяна на енергийната тактика на България в частта за природния газ, а не за " Турски поток ". Промяната в частта за газа се наложи,

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР