България може да бъде лидер в нашия регион със съвременни

...
България може да бъде лидер в нашия регион със съвременни
Коментари Харесай

Радев в Египет: България може да произвежда енергията на бъдещето, има всички предпоставки

България може да бъде водач в нашия район със модерни системи за запазване на сила, основани на естествените запаси, с които разполагаме.

 

Това съобщи президентът Румен Радев на брифинг в египетския град Шарм ел-Шейх, след церемонията по формалното разкриване на 27-ата Конференция на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата (КOП27), в която вземат участие повече от 100 водачи от целия свят.

 

Сред членовете на ръководената от президента делегация са служебните министри на околната среда и водите Росица Карамфилова и на енергетиката Росен Христов.

 

По-рано през днешния ден президентът взе участие в Срещата на върха на държавните и държавни ръководители по покана на египетския си сътрудник Абдел Фатах ас-Сиси. 

 

На брифинга пред българските публицисти президентът Радев сподели, че България може да създава силата на бъдещето, зеления водород, защото има всички предпоставки за това като естествени запаси, теоретичен капацитет и технологии.

 

Според Радев България може да бъде водач по запазване на сила, в случай че се опитаме да го създадем по най-хубавия метод, тъй че да бъде и екологично най-приемливо.

 

Ние връщаме своето въздействие в района и откриването на интерконектора с Гърция на 1 октомври, визитата на президентите и министър председателите на всички прилежащи страни, на президента на Европейска комисия, високата поддръжка, която получихме, са явен знак за повишаващата се роля на България в района.

 

Но ние би трябвало да работим доста с нашите сътрудници, тъй че страната ни да не бъде просто територия, през която се придвижват енергоресурси, безапелационен бе Радев. 

 

Той уточни, че икономическите действия въздействат върху климатичните промени, което е съществено предизвикателство. „ Чухме една доста прочувствена тирада на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, на президента домакин  Ас Сиси с прочувствен апел, че в този момент е моментът да предприемем решителни дейности “, уточни президентът. Той посочи, че сме изправени пред провокациите на комплицираната геополитическа конюнктура - войната в Украйна, енергийната рецесия, икономическата рецесия, високата инфлация. Много страни се връщат назад към изкопаемите горива. На форума през днешния ден прозвучаха прочувствени, откровени апели развитите стопански системи да оказват помощ доста повече на разрастващите се страни, сподели Радев.

 

Той добави, че Европа е водач във високите упоритости да преминем доста по-бързо към климатична индиферентност, само че този преход би трябвало да бъде добре премислен, равномерен, обществено и стопански обективен, тъй че да усилва благосъстоянието на хората, а не да го понижава. Тук е огромното предизвикателство и това ще се разисква на тази конференция - какви запаси и къде да се заделят, както и по какви механизми и най-много чакам да имаме сливане на напъните за основаване на фондове за вложения в нови технологии, акцентира президентът.

 

По думите му тези проблеми би трябвало да се решат с лимитираните финанси, с които разполага светът, защото в този момент от ден на ден средства отиват за вложения в сигурността на фона на войната в Украйна. Това значи нови, още по-авангардни технологии, тъй че да можем да решаваме проблемите със средствата, с които разполагаме, добави президентът.

 

По-късно през днешния ден президентът следва да се срещне ръководителя на Президентския съвет на Либия Мохамед ал- Менфи. След това Румен Радев ще участва на презентация на високо ниво на Инициативата " GR-ECO Islands " по покана на министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис.

 

Утре президентът Румен Радев се чака да направи изказване на форума за климата, както и да взе участие в кръгла маса " Инвес тираме в бъдещето на енергиата " ( " Investing in the Futur of Energy " ).

 

Повече от 45 000 представители на страните, които са страни по конвенцията, интернационалните и районни организации, на бизнеса, научната общественост, гражданското общество вземат участие в конференцията на Организация на обединените нации в Египет. Сред задачите на форума е да се разиска ускоряването на взаимното осъществяване на уговорките в региона на климата за намаляване на последствията от климатичните промени.

 

Общо 198 страни са утвърдили Рамковата спогодба на Организация на обединените нации.

 

 

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР